15.1 C
De Bilt

Gemeente plaatst bordjes langs de weg: even niet maaien

Losser – Vanaf deze week staan op verschillende plekken in de gemeente Losser bordjes in het groen langs de weg: “Hier geven wij insecten de ruimte, dus laten we het gras lekker groeien”. Hiermee wil de gemeente de inwoners bewust maken van het belang van biodiversiteit en informeren over het maaibeleid.

Bermen beschermen

Wethouder Jaimi van Essen legt uit: “Waar vroeger strakke grasmatjes lagen, zie je nu een grote mix aan begroeiing, met bloemen en kruiden. Die bermen en perken laten we hoger groeien dan eerst. We doen dat bewust. Op deze manier brengen we namelijk de natuurlijke balans terug in die groenstroken, wat enorm belangrijk is voor de biodiversiteit in onze gemeente.

Ondanks bordjes wel blijven maaien

We blijven trouwens wel maaien, bijvoorbeeld op plaatsen waar te hoge begroeiing het zicht voor het verkeer zou verminderen. We willen graag meer verschillende soorten groen, maar uiteraard niet ten koste van de verkeersveiligheid. Onze aanpak leggen we graag uit, daarom plaatsen we deze bordjes op een aantal zichtbare plekken. Met de QR-code op de bordjes kom je op onze website met meer informatie.”

Bram in het Veld, coördinator groen van de gemeente Losser: “Het is natuurlijk even wennen, het ziet er allemaal wilder of rommeliger uit. We krijgen er regelmatig vragen over van inwoners en willen daarom graag uitleggen waarom we het zo aanpakken. Het is belangrijk dat er een verscheidenheid aan groen kan bloeien.

Meer ruimte aan diversiteit natuur

Dat groen biedt weer ruimte aan verschillende soorten insecten, waar vervolgens weer andere dieren op afkomen, bijvoorbeeld reptielen, amfibieën, vogels. Met meer verschillende bomen, struiken en planten blijft de natuur in evenwicht. De kans op ziekte (bijvoorbeeld essentaksterfte) en plagen (zoals de eikenprocessierups) is dan minder groot.

Eigen bloemmengsel

Als gemeente zaaien we zelf bloemenmengsels in of poten we bloembollen en struikgewas. Ook helpt het als we minder of niet maaien. We zien dan vaak vanzelf al de mooiste kruidenmengsels ontstaan. Het oog wil ook wat, daarom zorgen we voor veel bloemen met verschillende bloeiperiodes als we inzaaien.”

Selectief maaien door de gemeente

Dat betekent overigens niet dat er helemaal niet meer gemaaid wordt. De gemeente heeft medewerkers groen in dienst die precies weten wanneer waar het beste gemaaid kan worden voor een optimale groei. Daarnaast wordt gemaaid op plekken waar de verkeersveiligheid in het geding komt.

Meer informatie

Op de website van de gemeente Losser staat meer informatie over de campagne en het maaibeleid. Daar is ook een download te vinden van de bordjes, zodat mensen die zelf al biodivers bezig zijn in hun tuin ook zo’n bordje kunnen plaatsen. Bram: “Zo maken we samen de gemeente groener en leefbaarder.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio