2.2 C
De Bilt

200 vogelhuisjes uitgedeeld in Gemeente Wierden

Wierden – De gemeente heeft 200 huisjes laten maken, en de actie geldt zolang de voorraad strekt. Wie te laat is voor een gratis vogelhuisje, kan ook op een andere manier bijdragen aan het verminderen van het aantal rupsen.  Bijvoorbeeld door zelf een vogelhuisje te kopen en op te hangen. Of door insectenvriendelijke bloemen in de tuin te zaaien of te planten. Die trekken sluipwespen en roofwantsen aan, en ook dat zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Inwoners van de gemeente Wierden kunnen gratis een vogelhuisje aanvragen om op te hangen aan een eikenboom in hun buurt. De gemeente wil zo pimpelmeesjes en koolmeesjes aantrekken, vogels die veel eikenprocessierupsen eten.

200 vogelhuisjes

Na een succesvolle actie in 2019 heeft de gemeente ook dit jaar weer vogelhuisjes laten maken door zorgboerderij De Piet in Enter. Inwoners kunnen een vogelhuisje aanvragen en ophangen aan een eikenboom bij hen in de buurt. “We hopen dat de actie weer net zo’n succes wordt als vorig jaar,” vertelt wethouder Johan Coes. “We willen de eikenprocessierupsen waar mogelijk op een natuurlijke manier bestrijden, en de vogelhuisjes helpen daarbij. Een mezengezin eet zo 600 rupsen per dag, dat zijn er behoorlijk veel.”

Elk jaar in juni, juli en augustus zorgen de eikenprocessierupsen en hun nesten voor overlast. De brandharen van de rups veroorzaken klachten zoals huiduitslag, irritatie aan de ogen of de luchtwegen. De gemeente bestrijdt de rupsen zo veel mogelijk op een natuurlijke manier. Elk jaar worden honderden rupsennesten weggezogen. Ook zaait de gemeente bloemenmengsels in de buurt van eikenbomen, om natuurlijke vijanden aan te trekken. Sinds dit jaar worden eiken bij scholen en langs de Almelosestraat preventief ingespoten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio