15 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Nog geen last van de klimaatverandering? Houden zo!

Enschede – Nog geen last van de klimaatverandering? Houden zo! Dat is de kern van de campagne die vanaf 7 oktober van start gaat. Gemeente Enschede vraagt daarmee de aandacht van haar inwoners voor de gevolgen van klimaatverandering om het bewustzijn te vergroten. Wat is het gevolg van steeds warmere zomers? Wat merken inwoners daar thuis van? Welke gevolgen zijn wel of niet acceptabel?

Last van klimaatverandering

Op het online platform www.groenblauwenschede.nl staan eenvoudige maatregelen waarmee iedereen zelf aan de slag kan om huis en tuin hitte- en waterproof te maken. Wethouder Jurgen van Houdt: “In de toekomst krijgt onze gemeente steeds vaker te maken met zware regenbuien, hittegolven en perioden van droogte. Enschede wil en moet hierop goed voorbereid zijn. Samen met inwoners en ondernemers zorgen we ervoor dat Enschede klaar is voor extremer weer.”

Campagne over gevolgen

De campagne vertaalt het onderwerp klimaatverandering naar gevolgen die voor elke inwoner herkenbaar zijn. Ondergelopen straten, afgelaste festivals, verdroogde tuinen en klamme slapeloze nachten. Klimaatverandering is voor veel inwoners een ver-van-mijn-bedshow. Juist daar speelt deze campagne op in: “Nog geen last van regenwater op de parketvloer? Houden zo!”

Om de overlast van extremer weer te voorkomen moet iedereen – overheid, inwoner en ondernemer – zijn steentje bijdragen. Met kleine aanpassingen kan elke inwoner zijn huis of tuin al hitte- en waterproof maken. En veel kleine aanpassingen hebben samen een grote impact.

Dennis Wilt neemt je mee in klimaatverandering

Dennis Wilt, weerman bij SBS6 en weer.nl (TALPA), neemt inwoners, bestuurders en ondernemers mee in de wereld van klimaatverandering. Deze echte Twentenaar vertelt over de gevolgen waarmee we in Twente te maken krijgen en waarom we onze omgeving aan moeten passen aan het veranderde klimaat. De oproep? Alleen samen pakken we de vervelende gevolgen van extreem weer aan!

Online platform: Groenblauwenschede.nl

Op www.groenblauwenschede.nl kunnen inwoners eenvoudige tips vinden om zelf aan de slag te gaan. Het gaat om simpele maatregelen, zoals de regenpijp afkoppelen, een regenton plaatsen, natuurlijke zonwering aanleggen en meer planten in de tuin laten groeien. Op de website is ook een handige tool te vinden waarmee inwoners de klimaatscore van hun huis en tuin kunnen bepalen en delen met anderen. Op die manier worden anderen geïnspireerd ook aan de slag te gaan met de maatregelen.

Regionale aanpak

De campagne komt voort uit een samenwerking met de dertien andere Twentse gemeenten, waterschap Vechtstromen en provincie Overijssel. Deze samenwerking in Twente is niet nieuw. Zo wordt er samen gewerkt aan de aan de opgaven voortkomend uit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie 2018, het ambitieplan van gemeenten, waterschap, provincies en het Rijk om Nederland klimaatbestendig te maken.

In november 2019 brachten de Twentse gemeenten en waterschap Vechtstromen de klimaatatlas uit. Deze atlas brengt de verwachte klimaateffecten voor 2050 op het gebied van wateroverlast, overstroming, droogte en hitte in kaart. Samen met de andere partijen gaat gemeente Enschede de komende maanden aan de slag met de uitkomsten van de atlas.

Samen in gesprek

De campagne is de vliegende start van allerlei activiteiten die de komende maanden op de agenda staan. Gemeente Enschede wil de komende tijd met inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden in gesprek over de gevolgen van het klimaat. Met welke gevolgen kunnen we leven en wat is absoluut niet acceptabel? Zo vindt een eerste gesprek a.s. vrijdag plaats met studenten van Universiteit Twente, Saxion en ROC van Twente als onderdeel van de Week van de Duurzaamheid.

Ook ontvangt het Enschede Panel binnenkort een vragenlijst waarin zij hun mening over weersoverlast kunnen geven. Op regionaal niveau is er ook van alles te doen. Zo vindt de komende weken Twentse Klimaatpraat Online plaats, een reeks online bijeenkomsten waarin de verschillende onderwerpen worden besproken met professionals van verschillende sectoren uit heel Twente. Ook het waterschap en de provincie nodigen hun betrokkenen uit om in gesprek te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio