5.3 C
De Bilt

Gemeente Enschede investeert € 2,5 miljoen extra in zorg en ondersteuning

Enschede – De afgelopen jaren zijn er forse stappen gezet om de zelfredzaamheid van inwoners van Enschede te vergroten. Toch zijn we er nog lang niet. Samenwerking met partners in de stad zoals corporaties, verenigingen, welzijns- en vrijwilligerswerk, is een belangrijke voorwaarde voor het succes. “De gemeente Enschede investeert daarom juist nu € 2,5 miljoen extra om op langere termijn een duurzaam netwerk van zorg en ondersteuning te ontwikkelen”, aldus wethouder Jurgen Van Houdt. “Ons motto daarbij is ‘beter, anders, dichterbij, met minder middelen’, waarbij mensen vanuit hun eigen kracht in staat zijn hun eigen leven in te richten.

Meer maatwerk met voor de hand liggende voorzieningen

Recente ervaringen in Pathmos/Stadsveld, onder de noemer ‘Inclusieve Wijk’, laten zien dat de wijkteams met meer maatwerk en gebruikmaking van voor de hand liggende voorzieningen in de eigen wijk goede resultaten kunnen boeken voor onze inwoners. Een mooi voorbeeld van een werkwijze die tijdelijk extra inzet, energie en middelen kost. Inwoners kunnen hierdoor passende ondersteuning in hun eigen omgeving vinden. Bovendien zorgt deze aanpak er voor dat er op termijn een houdbaar sociaal stelsel ontstaat.

Doorontwikkeling wijkteams

De basis staat. Nu willen we deze werkwijze gezamenlijk met de partners in de stad verder uitrollen. Dat vraagt een andere manier van werken met elkaar. Inwoners met een ondersteuningsvraag moeten snel geholpen worden. Daarbij organiseren we die ondersteuning zo veel mogelijk in de eigen omgeving en gericht op de persoonlijke situatie. Wethouder Van Houdt: “We merken dat deze nieuwe manier van werken tijd en energie kost. De doorontwikkeling van de wijkteams vormt daarom een belangrijke spil in de extra investeringen. Daarnaast investeren we o.a. extra in ondersteuning via sport, oplossingen voor schuldenproblematiek en willen we werkzoekenden op andere manieren begeleiden naar een baan.”

Meer doen met beschikbaar gemeenschapsgeld

Door nu extra te investeren verwachten we meer tevreden inwoners en een duurzaam financieel model dat klaar is voor de toekomst. Zo kunnen we met het beschikbare gemeenschapsgeld staan voor onze inwoners die ondersteuning nodig hebben. Het college van burgemeester en wethouders zet daarom de door de gemeenteraad beschikbaar gestelde financiële middelen voor de transformatie in het sociaal domein in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio