14.8 C
De Bilt

Met nieuw convenant behoudt Enschede haar voorbeeldfunctie in cultuureducatie

Enschede heeft een nieuw convenant cultuureducatie voor basisscholen en speciaal onderwijs.  Het nieuwe convenant loopt tot 31 december 2024 en is donderdag ondertekend door de culturele instellingen, het basisonderwijs en de gemeente Enschede, maar ook door de opleiders (ArtEZ Conservatorium en Saxion APO). Deze omvangrijke samenwerking maakt de Enschedese aanpak uniek in Nederland.  De gezamenlijke inzet is erop gericht dat alle kinderen een kwalitatief goed cultuuraanbod op school krijgen, maar ook moet het de deelname van kinderen aan buitenschoolse culturele programma’s bevorderen.

Voorbeelden van de Enschedese aanpak

Muziek en Techniek

De afgelopen jaren hebben Basisschool Paulus, OBS Twekkelerveld en CBS DE Zevenster (verenigd in IKC het Universum) samen met Phion en Tetem de leerlijn ‘Muziek en Techniek’ ontwikkeld en geïmplementeerd in hun onderwijs. Een mooie samenwerking waarbij leerkrachten inmiddels zijn getraind om zelfstandig de lessen te geven. Daarmee wordt er structureel aandacht besteed aan kwalitatief goede cultuureducatie.

Filosoferen met kunst

Basisschool De Windroos (uit de zuidwijken van Enschede) heeft de afgelopen jaren ingezet op filosoferen met kunst. Kunst vormt een prachtige aanleiding om te filosoferen en filosoferen bevordert het plezier in het kijken naar kunst. Zeker bij kinderen, die zich met veel plezier kunnen verwonderen en verbazen over creatieve keuzes, opvallende vormen en wonderlijke details. Om te zien dat bij de presentaties op school ouders niet wisten dat hun kinderen zó creatief konden zijn.

Kennismaken met Theater

De leerlingen van IOK de Globe, waarop kinderen zitten met Nederlands als tweede taal, boeken jaarlijks via het Cultuurmenu theatervoorstellingen. De meeste kinderen op deze school, die elk hun eigen achtergrond, cultuur en geloofsovertuiging meebrengen uit het land van herkomst, zijn nog nooit naar een theater geweest. Door het theaterbezoek maken de kinderen een unieke ervaring mee én wordt er door theater aan hun woordenschat/taal gewerkt.

Samenwerking en professionalisering medewerkers

Door het Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK)-project ontmoeten de educatief medewerkers van de instellingen elkaar maandelijks. Dan worden casussen besproken en ideeën uitgewisseld. Door het CmK-project kunnen leerkrachten én culturele aanbieders gratis professionaliseringstrajecten volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio