8.8 C
De Bilt

Praktijkondersteuners jeugd “blijvertje” in de huisartsenpraktijk

Praktijkondersteuners jeugd zijn niet meer weg te denken uit de Enschedese huisartsenpraktijken. In de gemeente Enschede hebben inmiddels 61 huisartsen (90 procent van de artsen) ondersteuning van een praktijkondersteuner jeugd (POH-J).

Waardevolle investering

De gemeente Enschede investeert structureel 491.000 euro per jaar in deze waardevolle vorm van zorg. Deze financiële impuls maakt het mogelijk dat alle huisartsenpraktijken een POH-J’er kunnen aanstellen. Daarmee loopt Enschede landelijk voorop. Voor zover bekend zijn er procentueel gezien nergens zo veel praktijken met een praktijkondersteuner jeugd als in de gemeente Enschede.

De praktijkondersteuner jeugd helpt de huisarts bij het beoordelen van problemen van jeugdigen en hun ouders. De POH-J’er gaat na of een doorwijzing nodig is. Hij/zij biedt “overbruggingszorg” of geeft lichte ondersteuning en begeleiding, zodat een verwijzing naar gespecialiseerde jeugdhulp niet (meer) nodig is.

Hulp op maat

Hierdoor is sprake van meer hulp op maat aan ouders en jeugd in de huisartsenpraktijk en worden huisartsen ontlast. Ook kan inzet van specialistische hulp (deels) worden voorkomen. De eerste praktijkondersteuners jeugd hebben in 2015 hun intrede gedaan in de Enschedese huisartsenpraktijken. Zij gingen aan de slag in het kader van een proefproject.

Praktijkondersteuner jeugd een blijvend plek in huisartsenzorg

Wethouder Jurgen van Houdt van publieke gezondheid en jeugd is blij dat door een structurele financiële bijdrage de praktijkondersteuner jeugd nu een blijvende plaats krijgt in de huisartsenzorg. “We zijn de pilotfase voorbij. De POH-J’ers zijn een waardevolle toevoeging aan het zorgaanbod voor onze jeugd; ze kunnen veel goed werk doen voor kinderen en hun ouders. Ze verlichten het werk van de huisarts. Reden te meer om je hier als huisarts te willen vestigen.”

Projectleider Henk-Jan de Winter noemt de praktijkondersteuners jeugd “een onmisbare schakel” in de praktijk. “POH-J’ers bieden veel ondersteuning, ze hebben expertise en ervaring die de huisarts zelf niet heeft. Huisartsen die met een POH-J’er werken kunnen zich geen praktijk zonder POH-J meer voorstellen.”

Tevreden over deze vorm van zorg

Uit onderzoek blijkt dat jeugdigen, ouders, huisartsen en praktijkondersteuners tevreden zijn over deze vorm van zorg. Een recente evaluatie leert dat de ondersteuners ruim 65% van de jeugdigen/ouders die waren verwezen naar de praktijkondersteuner jeugd, afdoende ondersteuning konden bieden. Zij hoefden niet te worden verwezen naar andere hulpverlening.

Bij het project zijn naast de gemeente Enschede de huisartsenondersteuningsorganisatie THOON, de wijkteams, Mediant (instelling voor geestelijke gezondheidszorg), Stichting Maatschappelijke Dienstverlening (SMD) en zorgverzekeraar Menzis betrokken. Menzis draagt financieel bij in de vorm van cofinanciering van de huisartsenpraktijkkosten.

Succesvol voor jongeren, ontlastend voor huisartsen

Deze succesvolle samenwerking tussen huisartsen, gemeente Enschede en Menzis en de bereidheid van de gemeente om structureel hiervoor geld beschikbaar te stellen, sluit aan bij de bestuurlijke afspraken die de partijen hebben gemaakt over continuïteit van huisartsenzorg in de stad, de mogelijkheden die zij zien om huisartsen te ontlasten en bij te dragen aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor artsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio