8.6 C
De Bilt

Wethouder Van Essen tekent Greune Deal met BROEZ voor een biodivers Losser

Losser – Op maandag 31 mei tekenden wethouder Van Essen en de drie zussen van stichting BROEZ in Beuningen een Greune Deal. Hiermee wordt een eenmalige bijdrage van 2.500 euro geschonken zodat de stichting in Losser nog beter aan de slag kan om bloemen- en kruidenlinten langs akkers te realiseren.

Stichting Broez

De drie zussen Roeleveld, die samen de stichting Broez zijn gestart, zaaien voor elke 25 cent die zijn van donateurs ontvangen één vierkante meter akkerrand in met inheemse bloemenmengsels. En succesvol: zij hebben het afgelopen jaar meer dan 30.000 m2 bloemenlint gerealiseerd op akkerranden en braakliggende terreinen in Noord Oost Twente. Wethouder Van Essen: “In Losser vinden we het stimuleren van een goede biodiversiteit belangrijk. Het is essentieel voor een groen, gezond en leefbaar Losser. Ik ben daarom blij en trots dat we met deze Greune Deal dit mooie initiatief kunnen steunen. Zo werken we samen aan een gemeente die mooier en ook gezonder wordt.”

Samen met IJskoud

In dit initiatief werken boeren, bedrijven, burgers en sociale groeperingen samen om een mooie leefomgeving te creëren. Een belangrijke partner hierbij is Energiecoöperatie IJskoud, bestaande uit zes boeren. Leden van deze coöperatie stelden gronden beschikbaar om akkerranden aan te leggen en lieten daarmee het eerste vertrouwen in Stichting Broez blijken.

Bijdrage voor meer bekendheid en bewustwording

Met deze Greune Deal helpt de gemeente de stichting om actief te communiceren binnen Losser over hun werkzaamheden en het belang van biodiversiteit, zodat er vanuit Losser structurele maatschappelijke steun ontstaat voor de lange termijn. Broez start een lokale campagne en organiseert binnenkort een netwerkbijeenkomst.

Inheemse bloemen-en kruidenmengsels voor insecten en dieren

De stichting gebruikt een mengsel dat wilde bijen en andere insecten aantrekt, alleen inheemse soorten bevat, goed om kan gaan met droogte en ook in de winter als voedsel- en schuilplek kan dienen voor dieren. Om ook mensen te laten genieten van de bloemen en de dieren die ze aantrekken, worden ze zo veel mogelijk gerealiseerd langs fiets- en wandelpaden dicht bij de donateurs. Naast dat het een prachtig gezicht is en zorgt voor een flinke biodiversiteit boost, helpt het ook boeren om hun bodem gezond te houden.

Wat is biodiversiteit

Een biodiverse leefomgeving houdt in dat er veel verschillende soorten organismen in evenwicht met elkaar leven. Als dit evenwicht verstoord wordt, kunnen er veel soorten verdwijnen, of één soort de overhand krijgen. Dit is nadelig omdat er balans nodig is om voedsel te kunnen verbouwen, gezonde lucht in te ademen en ziekten en plagen te bestrijden onder plant en dier, zoals bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Hoe meer diversiteit, hoe moeilijker de natuurlijke balans te verstoren is die we zo hard nodig hebben om prettig te kunnen leven.

Wat doet de gemeente aan biodiversiteit?

Ook de gemeente Losser werkt aan het vergroten van de biodiversiteit. Zo worden bermen minder vaak gemaaid en wordt ruimte gemaakt voor inheemse kruidensoorten in de perkjes en langs wegen. Daardoor gedijen insecten goed. Die insecten trekken weer vogels aan, de natuurlijke vijand van bijvoorbeeld de eikenprocessierups.

Zelf in Losser de biodiversiteit verbeteren?

De stichting Broez werkt op basis van donaties. Interesse in doneren aan Broez en lokaal investeren in biodiversiteit? Kijk op de website www.Broez.nl voor meer informatie.

Zelf aan de slag om biodiversiteit te verhogen? Kijk dan op www.maakgrijsgroener.nl of www.groenblauwtwente.nl.

Greune Deals

Greune Deals zijn afspraken tussen twee of meerdere partijen in de gemeente Losser die bijdragen aan een duurzaam Losser. Partijen die afspraken met elkaar maken voor verduurzaming, kunnen hulp krijgen van de gemeente via een Greune Deal. Wilt u hulp van de gemeente? Lever dan een voorstel in. Kijk voor meer informatie op www.losser.nl/Bestuur/Beleid/Greune_deal_voorwaarden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio