14 C
De Bilt

Ecoduct Grebbeberg doet waarvoor het bedoeld is

Rhenen – Dankzij aanpassingen en meer toezicht werkt Ecoduct Grebbeberg nu goed. Dat blijkt uit beelden van een cameraval die Utrechts Landschap heeft neergezet. Utrechts Landschap moest ingrijpen omdat er te veel verstoring was op het ecoduct over de N225 bij Rhenen.

Ecoduct Grebbeberg

In 2014 is Ecoduct Grebbeberg aangelegd om kleine dieren als boommarter, das en eekhoorn een veilige oversteek te bieden tussen de Laarsenberg en de Grebbeberg. Omdat er nog regelmatig marters werden doodgereden op de N225, monitort Utrechts Landschap sinds 2020 de activiteiten rondom het ecoduct. Hieruit bleek dat veel wandelaars, soms zelfs met hond, gebruik maakten van het ecoduct. Dit is verboden en heeft voor veel verstoring gezorgd.

Niet voor mensen

Utrechts Landschap heeft het ecoduct zo aangepast dat het voor mensen lastiger is om daarvan gebruik te maken. Ook staan er borden die aangeven dat het verboden is om over het ecoduct te wandelen. Boswachters en BOA’s houden tevens vaker toezicht, zodat het ecoduct en de directe omgeving minder worden verstoord.

Boommarters en eekhoorns

Goed nieuws: na vier maanden monitoren met een cameraval is gebleken dat boommarters en eekhoorns weer gebruik maken de oversteek. De das, die op de Laarsenberg en Grebbeberg al eerder met behulp van cameravallen was gespot, heeft nog geen gebruik gemaakt van het ecoduct. Hopelijk vindt ook deze straks de veilige passage over de drukke weg.

Over Utrechts Landschap

Utrechts Landschap beschermt natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. Er is dicht bij huis zoveel moois te vinden: weelderige bossen, uitgestrekte heidevelden, vogelrijke uiterwaarden en draaiende molens. Dat mag niet verdwijnen!

Sinds 1927 kopen we natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties. We beheren het en stellen het open voor publiek. Inmiddels hebben we ruim 5.600 hectare natuur, buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden veilig- en opengesteld.

Het werk van Utrechts Landschap is mogelijk dankzij de steun van 30.000 donateurs (Beschermers), 800 vrijwilligers en 70 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio