12.5 C
De Bilt

Invoering opkoopbescherming in gemeente De Bilt

De Bilt Vanaf 6 oktober wordt in gemeente De Bilt de opkoopbescherming ingevoerd. Daarmee mogen koopwoningen niet meer zonder vergunning worden verhuurd. Het doel is om starters en middeninkomens meer kansen te bieden op de woningmarkt, omdat zij niet meer hoeven te concurreren met beleggers. Onder de opkoopbescherming vallen alle woningen in gemeente De Bilt tot en met een WOZ-waarde van € 487.000,-.

Waarom opkoopbescherming?

Woningen worden steeds vaker gebruikt als belegging. De woningen worden gekocht door beleggers en vervolgens verhuurd. Starters en andere woningzoekenden kunnen daar niet tegen opbieden en worden daardoor uit de markt gedrukt. Hierdoor blijven er minder woningen over voor mensen die op zoek zijn naar een koopwoning om er zelf in te wonen. Bij goedkopere en middeldure koopwoningen is dat het grootste probleem, omdat de vraag naar deze woningen veel groter is dan het aanbod en beleggers vooral actief zijn in dit prijssegment. Door opkoopbescherming in te voeren in gemeente De Bilt, in navolging van veel andere gemeenten in onze regio, wordt dit tegengegaan.

Welke woningen vallen eronder?

Onder de opkoopbescherming vallen alle koopwoningen in gemeente De Bilt tot en met een WOZ-waarde van € 487.000,-. Hiermee krijgen starters en mensen met een middeninkomen meer kans op een koopwoning, omdat ze niet meer hoeven te concurreren met deze particuliere beleggers/vastgoedinvesteerders. De bescherming geldt voor bestaande en nieuwe koopwoningen.

Hoe werkt de opkoopbescherming?

De wet Opkoopbescherming geeft gemeenten sinds 1 januari 2022 de mogelijkheid om een opkoopbescherming in te voeren. Die bescherming regelt dat koopwoningen niet zonder vergunning mogen worden verhuurd en dat kopers dus in hun eigen huis moeten gaan wonen. Deze regeling zorgt ervoor dat het opkopen van woningen met het doel deze te verhuren, niet langer is toegestaan. Hiermee krijgen starters en mensen met een middeninkomen meer kans op een koopwoning.

De opkoopbescherming geldt voor vier jaar. Dat betekent dat de eigenaar minstens vier jaar zelf in de woning moet wonen, tenzij er een vergunning is om de woning te verhuren. Een vergunning verleent de gemeente alleen in specifieke situaties: verhuur aan 1e en 2e graad familie, verhuur van bedrijfswoningen en huisbewaring voor maximaal 12 maanden. Daarnaast is er een vergunningsmogelijkheid opgenomen voor nieuwbouwwoningen waarover afspraken gemaakt zijn met de gemeente over verhuur.

Opkoopbescherming belangrijk voor behoud woningvoorraad

Wethouder Dolf Smolenaers: “Veel mensen zijn op zoek naar een betaalbare woning. Zolang beleggers geen belasting hoeven te betalen over hun inkomsten uit verhuur, moeten wij als gemeente er alles aan doen om onze koophuizen ook bereikbaar te houden voor starters en middeninkomens.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio