12.9 C
De Bilt

Middelste Molen in Cabauw feestelijk in werking gesteld

Cabauw – Na een ingrijpende restauratie is de Middelste Molen in Cabauw (bij Lopik) feestelijk in werking gesteld. Vrijdag 8 oktober hebben wethouder Gerrit Spelt, provinciaal medewerker Parelfonds Sandra Koolsbergen en molenaar Erik Stoop de vang gelicht, waardoor de wieken van de molen weer gingen draaien.

Twee jaar voor restauratie Middelste Molen in Cabauw

Utrechts Landschap heeft bijna twee jaar gewerkt aan de restauratie van de poldermolen en watergang. Al die tijd stond de molen stil. Nu kan hij weer doen waarvoor hij bijna 250 jaar geleden is gebouwd: water uit de polder malen. Zaterdag 9 oktober konden belangstellenden tijdens een open dag de gerestaureerde molen bewonderen.

Begin 2019 moest Utrechts Landschap de Middelste Molen stilzetten. De monumentale Pot-roeden waren in slechte staat en het risico was groot dat ze zouden breken. Er bleken meer problemen te zijn, waarop Utrechts Landschap een restauratieplan maakte en in samenwerking met ‘Vrienden van de Cabauwse Molen’ startte met het werven van fondsen voor de restauratie.

Restauratie

Dankzij vele gulle gevers en fondsen, heeft Utrechts Landschap het hele restauratieplan kunnen uitvoeren. Het begon met het herstel van de voorwaterloop en het aanbrengen van een nieuwe beschoeiing in 2019. In 2020 vond het meest ingrijpende deel van de restauratie plaats: de bijna 27 meter lange Pot-roeden werden uitgenomen en voor restauratie naar de molenmakerswerkplaats in Afferden vervoerd. De molen stond daarna maandenlang zonder wieken in het landschap. Ondertussen werd het gaande werk (draaiende onderdelen zoals het bovenwiel) opgeknapt. Ook is de molen in zijn geheel geschilderd. Nu de roeden terug zijn en de wieken zijn opgebouwd, staat de molen er weer prachtig bij: klaar om te malen en bezoekers te ontvangen.

Donaties

Voor de restauratie ontving Utrechts Landschap donaties van de provincie Utrecht (Parelfonds), het Molenfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting TBI Fundatie, Stichting De Versterking, Stichting Dioraphte en Rabobank Utrechtse Waarden e.o. Daarnaast doneerden vele donateurs van Utrechts Landschap en van de ‘Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen’ voor de restauratie en hielden de ‘Vrienden van de Cabauwse Molen’ een aantal zeer succesvolle wervingsacties. 

Over Utrechts Landschap

Utrechts Landschap beschermt natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. Er is dicht bij huis zoveel moois te vinden: weelderige bossen, uitgestrekte heidevelden, vogelrijke uiterwaarden en draaiende molens. Dat mag niet verdwijnen!

Behoud van natuur en monumentaal erfgoed

Sinds 1927 kopen we natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties. We beheren het en stellen het open voor publiek. Inmiddels hebben we ruim 5.600 hectare natuur, buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden veilig- en opengesteld. Het werk van Utrechts Landschap is mogelijk dankzij de steun van 31.000 donateurs (Beschermers), 800 vrijwilligers en 70 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio