6.8 C
De Bilt

Ode aan het landschap van het Bunkerpad

Bunnik – Eerder dit jaar is het Bunkerpad in Bunnik vernieuwd. Als ode aan het landschap rondom het vernieuwde Bunkerpad in Bunnik schreef Onno Kosters van het Utrechts Stadsdichtersgilde het gedicht ‘Achter de schermen’. In het gedicht wordt de directe omgeving van het Bunkerpad tot leven gebracht. Panelen met daarop de gedichten zijn afgelopen vrijdag geplaatst.

Wandelaars kunnen nu het gedicht op drie bunkers langs het pad lezen. De lezer wordt opgeroepen zijn zintuigen te gebruiken en zo, tijdens het wandelen, stil te staan bij wat werkelijk telt: aarde, water, lucht. Het Bunkerpad loopt langs verschillende soorten bunkers die midden in de weilanden bij Amelisweerd liggen. Via het Bunkerpad kun je van fort Vechten naar fort Rijnauwen (en visa versa) lopen. Het gebied maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Nederlands grootste rijksmonument en genomineerd om op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen.

Bunkerpad vernieuwd

Eerder is het Bunkerpad vernieuwd en hebben provincie Utrecht, gemeente Utrecht en gemeente Bunnik samengewerkt aan een betere toegankelijkheid van de route. Het  pad is nu half verhard en er is een extra verbinding  gerealiseerd, waardoor de route nu ook vanaf de parkeerplaats aan de Koningsweg te bereiken is.

Bunkerpad-app voor kinderen

Kinderen kunnen wandelend met een gratis digitale app het Bunkerpad verkennen. Daarna wordt hun kennis getest in de BunkerpadQuiz. Lukt het jou om de code te kraken?  De app is speciaal ontwikkeld om kinderen en hun begeleiders kennis te laten maken met dit unieke Waterlinie-erfgoed. Voor de totale route of alleen de quiz is de app gratis beschikbaar en te downloaden in de Abellife-app via de appstores van Apple en Google.

Onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Het landschap van het Bunkerpad hoort bij Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit unieke oer-Hollandse verdedigingssysteem werd aangelegd tussen 1815 en 1940. De bijzondere geschiedenis van de bunkers gaat ruim 100 jaar terug, tot voor de Eerste Wereldoorlog. Tussen de bunkers langs het Bunkerpad liepen vroeger loopgraven waardoor soldaten zich onzichtbaar konden verplaatsen. De loopgraven zijn er niet meer, maar de bunkers en de verhalen wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio