6.2 C
De Bilt

Onderzoek ‘Landschap van Verlangen’: zonne-energie als kans in Oudewater

Eén van de uitkomsten van het onderzoek ‘Landschap van Verlangen’ is dat  slim combineren van Zonne-energie met andere opgaven zoals bodemdaling, recreatie en landbouw biedt kansen voor het buitengebied in Oudewater. Het onderzoek werd mede in opdracht van de gemeente Oudewater uitgevoerd.

Meer doen dan een heg er omheen zetten

Bas Lont, wethouder duurzaamheid: “De huidige aanpak is vaak dat gemeenten vergunningen voor zonnevelden op kavelniveau verstrekken met energieopwek als enige doel op zo’n kavel. Vervolgens zetten we er een heg om heen om het uitzicht acceptabel te houden. Maar er spelen meer opgaven in ons buitengebied, zoals bodemdaling, recreatie en landbouw.

Groene Hart mat Landschappen van Verlangen

Het Groene Hart is te klein en te kostbaar om dat allemaal naast elkaar op te lossen elk op een eigen stukje land. Dit onderzoek geeft voorbeelden van hoe we breder kunnen kijken om die opgaven te combineren. Dan worden energielandschappen niet alleen maar acceptabel, maar worden ze ‘landschappen van verlangen’. Dit soort slimme combinaties bieden mogelijk nieuwe kansen voor agrariërs in ons gebied.” 

Een routekaart 

In het onderzoek werd aan vier ontwerpbureaus gevraagd om ontwerpen te maken voor slimme combinaties van energieopwek en andere opgaven in de regio, bijvoorbeeld in het veenweidegebied in Oudewater. Hierbij stond de waarde van het landschap van het Groene Hart voorop. Het resultaat is een routekaart die gemeenten kan helpen om bredere scenario’s te ontwikkelen voor een gebied.

Bas Lont: “De werkwijze van deze routekaart sluit goed aan bij het gebiedsproces dat gestart is in het noorden van Oudewater. Daar gaan we samen met de bewoners en agrariërs in de omgeving kijken naar de verschillende opgaven die er liggen en welke rol duurzame energie kan spelen. Bijvoorbeeld met de aanleg van zonnepanelen op daken.” 

Samenwerkende partijen 

Het onderzoek werd uitgevoerd door architechtuurcentrum AORTA, landschapsarchitect Ben Kuipers, de ruimtelijke adviseurs van MooiSticht en de provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit. Het project is in opdracht van de vijf Lopikerwaardgemeenten gedaan (Woerden, Oudewater, Lopik, IJsselstein en Montfoort). Landschap van Verlangen is mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Het is een van de projecten binnen de open oproep Ruimte voor klimaat en energie die onderdeel is van de Voucherregeling Ruimtelijk Ontwerp. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio