11.6 C
De Bilt

Gemeente Ede tekent regenboogconvenant met OCW

De gemeente Ede blijft zich als Regenbooggemeente de komende jaren gericht inzetten voor de emancipatie en acceptatie van lhbtiq+ inwoners. Op 29 september ondertekende wethouder Karin Bijl (inclusie) op een bijeenkomst in Ede hierover een intentieverklaring met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Net als 54 andere Regenboogsteden krijgt Ede een financiële bijdrage van dit ministerie om het lokale lhbtiq+ emancipatiebeleid te versterken.

“Ede is een veelkleurige gemeente waar het vanzelfsprekend zou moeten zijn dat iedereen zichzelf kan zijn”, aldus Bijl. “We zien echter ook dat lhbtiq+ personen nog steeds dagelijks te maken krijgen met uitdagingen en hindernissen. Gedurende de ruim twee jaar dat we onszelf nu officieel een Regenbooggemeente mogen noemen hebben we daarin gelukkig belangrijke stappen in de goede richting weten te zetten, en daar blijven we ons ook de komende jaren voor inzetten.”

Geld voor emancipatiebeleid

Beleid om de emancipatie van lhbtiq+ personen te versterken blijft hard nodig, vindt ook minister Dijkgraaf van OCW, die verantwoordelijk is voor emancipatiebeleid. Hij zou aanwezig zijn bij de bijeenkomst in Ede, maar vanwege de gebeurtenissen in Rotterdam was hij verhinderd.

Regenboogprogramma 2023-2026

Dijkgraaf zet voor de periode van 2023-2026 de aanpak Regenboogprogramma voort met de zogeheten Regenboogsteden. De gezamenlijke ambitie is om de acceptatie van lhbtiq+ personen te laten toenemen onder de gehele bevolking. Volgens OCW is daarbij extra aandacht nodig voor jongeren, ouderen en in kringen waar lhbtiq+ zijn nog een taboe is. Vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld tegen lhbtiq+ personen moeten afnemen. Lhbtiq+ personen moeten zich meer gesteund voelen, veilig en weerbaar op school, op straat, op het werk, in de zorg en thuis, in de sport en in hun eigen sociale kring, zei Dijkgraaf vorig jaar op een Regenboogcongres in Utrecht.

Begrip en verdraagzaamheid

Ede onderschrijft dit en zal zich de komende jaren blijven inzetten om de veiligheid, acceptatie en zichtbaarheid van lhbtiq+ personen verder te vergroten. Wethouder Bijl: “We zullen dit blijven doen op onze eigen Edese manier, met respect voor elkaars overtuigingen en gevoeligheden. Alleen zo komen we uiteindelijk tot onderling begrip en verdraagzaamheid.”

Doelen bereiken

Tijdens een bijeenkomst in de gemeente Ede, op 29 september, tekenden de Regenboogsteden een intentieverklaring waarin zij verklaren dat ze hier de komende jaren verder mee gaan. Elke gemeente legt daarbij eigen accenten en zet ook eigen middelen in om lokale doelen te bereiken. De gemeenten wisselen onderling uit over aanpak, of trekken samen op met de provincie. Bij de uitvoering van lokaal beleid werken ze samen met lokale en regionale organisaties zoals COC’s, antidiscriminatiebureaus of welzijnsorganisaties.

Momenteel zijn er 55 Regenbooggemeenten die meedoen aan het programma van het ministerie van OCW. De gemeenten Ede en Apeldoorn zijn de laatst toegetreden gemeenten. Naast de 55 Regenboogsteden die een convenant tekenen met het ministerie van OCW zijn er nog andere gemeenten die zich Regenbooggemeenten noemen, maar die niet meedoen aan het programma.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio