14.8 C
De Bilt

Ook opleiding tot molenaar wordt vergoed door Stichting Leergeld Stuwwal

Harry Kaak is molenaar en instructeur op de Gerardamolen. De molen staat meteen ten zuiden van Gennep, aan de N 271, kan niet missen. De Gerardamolen is een beltmolen, een achtkante korenmolen. De molen staat op een heuvel, een belt, een berg. De romp van de molen is een houten achtkant, is gedekt met riet, en staat op oude stenen muren. De functie van de molen is het malen van graan, en doet dat nog steeds, als de wind meewerkt.

De molen is in principe te bezoeken elke zaterdag van 13 – 16 uur. De Gerardamolen wordt beheerd en onderhouden door de Molenstichting Gennep. Onder deze stichting vallen ook de molens De Reus aan de Ottersumseweg in Gennep, en de molen Rust na arbeid in Ven-Zelderheide.

Instructeur voor opleiding tot molenaar

Molenaar Harry Kaak is ook officieel instructeur. Harry is bevoegd om nieuwe molenaars op te leiden voor het molenaars certificaat. Met dat certificaat mag er zelfstandig met de molen gewerkt worden. Vanaf de leeftijd van 14 jaar kan al aan de opleiding worden begonnen. Vanaf 17 jaar mag men op voor het examen, nadat de instructeur de voordracht tot examen heeft goedgekeurd.

Begeleid werken

Die goedkeuring kan volgen na 150 uur begeleid te hebben gewerkt aan de molen, en 30 uur gewerkt op en andere, vreemde, molen. Indien nog niet gecertificeerd mag er alleen aan de molen gewerkt worden onder begeleiding, onder supervisie van een gecertificeerde molenaar.

Theorie van een bijzonder vak

De opleiding begint met het bestuderen van de theorie, dat kan nadat men lid is geworden van het Molenaarsgilde. Als lid ben je tevens verzekerd voor onvoorziene omstandigheden, ongevallen en schade. De kosten kunnen vergoed worden door Stichting Leergeld De Stuwwal.

De theorie behandelt alle interessante en belangrijke details van de molen. De leerling moet weten hoe de molen gebouwd is, hoe de constructiedelen als een het bouwpakket in elkaar geschoven is en degelijk vastgezet, en ook onderhouden moet worden. Hoe de molen afgesteld en ingesteld kan worden. Hoe het mechanisme werkt, de overbrengingen, de tanden en de wielen.. Wat te doen met de wieken, en de zeilen.

Ook het onderdeel “weer” is van groot belang. Een molen draait op het natuurlijke element wind. Dat wisselt nogal eens, en de molen moet daarop voorbereid zijn.

Het examen

Indien de instructeur van mening is dat de leerling klaar is voor het echte examen, dan wordt er eerst een proefexamen afgenomen. Gaat dat goed, dan kan de leerling op voor het landelijke examen, afgenomen door de Stichting De Hollandse Molen. De Hollandse Molen levert ook de studieboeken, voor de theorie.

Over Stichting Leergeld De Stuwwal

Indien een kind, tussen de 4 en 18 jaar, een cursus wil volgen., een opleiding wil volgen, neem dan contact op met Stichting Leergeld De Stuwwal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio