11 C
De Bilt

Nut gemeentelijke zonnepanelen roepen vragen op bij Nissewaard Lokaal

Nissewaard Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld over zonnepanelen op gemeentelijke panden. Aanleiding betreft het bericht van de gemeente Nissewaard over de ‘succesvolle eerste fase’ rond de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Hierbij heeft de gemeente o.a. zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, zoals sporthallen geplaatst.

Zonnepanelen

Nissewaard Lokaal wil weten of de plaatsing van zonnepanelen invloed heeft gehad op de verzekeringspremie van de gemeente. Zo zijn de premies van de brandverzekering bij bedrijven die zonnepanelen hadden geplaats met 200% gestegen. IJsstadion Thialf heeft de panelen zelfs uit moeten zetten, omdat de verzekeringskosten niet meer waren te betalen. Het uitzetten van de panelen kost het ijsstadion nu tussen 200.000 en 300.000 euro per jaar.

Overvol

Daarnaast wil Nissewaard Lokaal weten in hoeverre het netwerk op Voorne-Putten zonne-energie kan ondersteunen. In andere delen van Nederland blijken er grote problemen te zijn met het elektriciteitsnetwerk. Zo zit op Goeree-Overflakkee het netwerk tot eind 2023 nagenoeg vol. Nieuwe aanvragen om zonnepanelen te plaatsen kunnen hier niet meer worden toegelaten.

Knelpunten in meerdere provincies

Bovendien ontstaan in Gelderland, Overijssel en Flevoland knelpunten, waardoor particulieren en bedrijven hun energie niet aan het netwerk kwijt kunnen en hiermee financieel tekort worden gedaan. Zij ontvangen geen vergoeding voor de opgebrachte energie, maar moeten wel betalen voor de door hun afgenomen energie. De energie kan niet worden opgenomen in het netwerk en moet worden ‘weggegooid’.

Hoeveel ruimte is er op het netwerk

Nissewaard Lokaal wil daarom weten of er nog genoeg ruimte is op het netwerk op Voorne-Putten. De partij vraagt zich af of er al sprake is van ‘files’ op het netwerk en hoeveel ruimte er nog beschikbaar is voor meer panelen. De partij verwacht dat de vragen na de zomervakantie zullen worden beantwoord.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio