9.6 C
De Bilt

Drukbezocht congres over cybercrime onder leiding van Ewout Genemans

Goerree-Overflakkee -Een cybercrime congresmet Ewout Genemans “Er werd op de deur geklopt dat we waren gehackt. We hadden goed geïnvesteerd in online beveiliging zoals firewalls, dus ik maakte me niet gelijk zorgen. We kregen het advies de stekker eruit te trekken. Het stopte toen, maar wel te laat.” Dit vertelde Xander Koppelmans tijdens het cybercrime congres ‘Better Safe than Sorry’ tegen dagvoorzitter Ewout Genemans, dat werd georganiseerd door Cybernetwerk Zuid-Hollandse eilanden. Ruim 150 mensen in de zaal luisterden op 17 mei in ‘Zoet of Zout’ in Stellendam met schrik naar wat hij vertelde.

Het bedrijf van Koppelmans was slachtoffer geworden van een DDoS-aanval. Duizenden mails werden op het bedrijf afgevuurd om te proberen in te loggen. Dat lukte. Koppelmans: “Alle documenten waren vernietigd. Ik dacht dat het niet zo heel erg was, want we hadden onze back-ups nog, maar toen bleek dat het back-up station ook leeg was.”

De digitale voordeur staat vaak open

Het is bekend dat jongeren een DDoS-pakket kopen en dan proberen bij willekeurige bedrijven of scholen online in te breken. Dave Maasland, CEO van ESET Nederland: “Ze kijken waar de voordeur openstaat en lopen naar binnen. Je ziet echter steeds meer wat vroeger criminele jeugdgroepen waren, nu naar online criminaliteit verschuiven. En het verhardt ook heel erg.”

Koppelmans is er nooit achter gekomen wie er achter de aanval zat. De directe schade was een kwart miljoen euro. De vervolgschade was veel groter. Uiteindelijk was hij noodgedwongen om 2 jaar na de aanval de stekker uit zijn 25-jarige bedrijf te trekken.

Ewout Genemans, tv-presentator van de bekende programma’s Bureau Burgwallen, Bureau Hofstad en Verslaafd vraagt zich af wat je kunt doen tegen cybercrime. Maasland: “Het belangrijkste is 2-stapsverificatie instellen. Doe dit alsjeblieft. 99% van de criminelen haakt af als ze zien dat 2-stapsverificatie aanstaat.”

Cybercrime congres

Focus ook op preventie zeggen Cybercrimeverzekeraars Schades nemen toe en ook het risico dat het niet meer te
verzekeren is. Daarom schuiven verzekeraars op naar preventie en gaan ze in gesprek met ondernemers. Als je toch slachtoffer wordt, krijg je van de verzekering gelijk hulp.

Tijdens het event is er ook stilgestaan hoe ondernemers zich kunnen beschermen tegen cyberincidenten. Drie tips
van Dave Maasland, die je zelf direct kan instellen, zijn;

(1) Tweestapsverificatie op persoonlijke email,

(2) Zet automatisch updaten aan en

(3) maak lange unieke wachtwoorden

De 5 basisprincipes van bescherming van Het Digital Trust Center staan in de flyer op de website van cybernetwerkzhe.

Op 30 mei aanstaande is nog een cybercrime congres in Spijkenisse waar geïnteresseerden zich voor kunnen inschrijven op de website www.cybercrimenetwerkzhe.nl

Op de website van Cybernetwerkzhe kan men ook inschrijven voor gratis tips en tricks en op onze LinkedIn zijn de belangrijke ontwikkelingen op het gebied van cybercrime te volgen.

De organisatie van het cybercrime congres ‘Better Safe than Sorry’ was in handen van Cybernetwerk Zuid-Hollandse eilanden, MKBDeal Digitalisering Zuid-Hollandse Delta, de gemeenten op de drie Zuid-Hollandse eilanden en vele andere publieke- en private partners van Cybernetwerk Zuid-Hollandse eilanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio