17.2 C
De Bilt

Bijeenkomst over drugscriminaliteit: zó herkent en meldt u het veilig

Dorpen en het platteland worden steeds aantrekkelijker voor drugscriminaliteit. Ook de gemeenten Stede Broec en Drechterland – met hun uitgestrekte platteland – kunnen hiermee te maken krijgen. Om het buitengebied leefbaar én veilig te houden, organiseren beide gemeenten dinsdag 15 november een voorlichtingsbijeenkomst. Ondernemers en inwoners uit de buitengebieden horen hier hoe je drugsproductie kunt herkennen én melden.

De afgelopen jaren is landelijk gebleken dat de productie en verkoop van drugs zich steeds meer van grote steden naar dorpen en buitengebieden verplaatst. Een afgelegen schuurtje of gewone woning is al snel geschikt als hennepkwekerij of XTC-lab. Een zorgelijke ontwikkeling: een drugslab is levensgevaarlijk. Niet alleen voor degene die de drugs produceert maar ook voor omwonenden. Denk aan brand- en milieugevaar, (dreiging met) geweld, het illegaal aftappen van elektriciteit en (mogelijke) schade aan de panden en het dumpen van vaten chemisch afval in de openbare ruimte. 

Signalen drugsproductie herkennen

Meldingen over illegale activiteiten zijn onmisbaar om criminaliteit op te kunnen sporen en tegen te gaan. Tijdens de bijeenkomst leren deelnemers de signalen van drugsproductie herkennen. Hoe ruikt een XTC-lab? Wat zijn andere signalen? Hoe meld je dit veilig en anoniem? De voorlichtingsbijeenkomst is een onderdeel van het ‘Programma Veilig Buitengebied’. Hiermee willen beide gemeenten criminaliteit aanpakken en het buitengebied veilig en leefbaar houden. 

Aanmelden bijeenkomst over drugscriminaliteit

De bijeenkomst is op dinsdag 15 november, van 19.30 – 21.30 uur, gemeentehuis Drechterland (Raadhuisplein 1, 1616 AV Hoogkarspel). Inwoners én ondernemers in de buitengebieden kunnen zich aanmelden via www.nhdrugsalert.nl/events.

Verdachte zaken veilig melden

Heeft u nu al vermoedens over een bepaalde woning of een bedrijfspand? Meld misstanden, ook als u twijfelt of dit nut heeft. Melden kan op de volgende manieren:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio