10.4 C
De Bilt

Nieuwe textielcontainers ReShare voor duurzame inzameling en verwerking van textiel in Lopik

Vanaf januari 2023 wordt het textiel in de gemeente Lopik opgehaald door ReShare; de afdeling van het Leger des Heils die zich bezighoudt met textiel. Dit is het resultaat van een aanbesteding die door de Afval Verwijdering Utrecht (AVU) voor 11 Utrechtse gemeenten is uitgevoerd. Door het gebruik van zogenaamde handloscontainers, die dit jaar door ReShare worden geplaatst, wordt er meer schoon textiel ingezameld. Het legen van de containers gebeurt met elektrische inzamelvoertuigen.

Het inzamelen en sorteren van de kleding wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo wordt tegelijkertijd bijgedragen aan het welzijn van mensen en de zorg voor het milieu. Woensdag 8 februari nam wethouder Gerrit Spelt de eerste handlos­container aan de Anna van Burenstraat in Lopik-dorp officieel in gebruik.

Vrijwel niks van het ingezamelde textiel gaat verloren

Nadat het textiel is ingezameld, wordt het textiel bij een textielsorteercentrum van ReShare gesorteerd. Herdraagbare kleding krijgt een tweede leven via tweedehands kledingwinkels van Reshare, andere afnemers binnen en buiten Nederland en via diverse organisaties voor noodhulp. Het niet-herdraagbare textiel wordt op een innovatieve manier door Textiles2Textiles in Wormerveer gesorteerd op kleur en samenstelling. Daarna worden de knopen, ritsen en labels automatisch verwijderd en blijft er een hoogwaardige grondstofsoort over die kan worden verwerkt tot garen voor de textiele maakindustrie.

Circulaire textielketen

Dit proces draagt daarmee bij aan het mogelijk maken van een circulaire textielketen. En dat is hard nodig omdat de productie van nieuw textiel een grote negatieve impact heeft op het milieu vanwege het grondstoffenverbruik en de CO2-uitstoot. Helaas wordt er wereldwijd minder dan 1% van al het textiel hoogwaardig gerecycled tot nieuwe kleding; een groter deel wordt laagwaardig toegepast als isolatiemateriaal, poetsdoeken of in de auto-industrie. Er moet dus hard gewerkt worden aan een circulaire textielketen. In plaats van kleding als wegwerpartikel te beschouwen met een grote negatieve milieu-impact moet er worden ingezet op langere levensduur, reparatie, hergebruik en hoogwaardige recycling.

Wat kunt u zelf doen?

  • Lever textiel schoon en droog en in een gesloten zak in.
  • Doneer geen nat of vervuild textiel.
  • Lever al uw textiel in, ook als het kapot of gescheurd is.
  • Laat uw kleding repareren als dit kapot is voor een langere levensduur.
  • Koop en verkoop tweedehands kleding via kringloopwinkels, Marktplaats of Vinted.
  • Neem deel aan kledingruil of swapping events.
  • Let bij aanschaf van nieuwe kleding op de duurzaamheid van de materialen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio