12.8 C
De Bilt

Mogelijk tijdelijke crisisnoodopvang van 35 asielzoekers in schoolgebouw aan de Grachtweg in Zierikzee

Het Rijk heeft via de veiligheidsregio’s alle gemeenten dringend opgeroepen om asielzoekers op te vangen. Dit om onder andere de situatie bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel op te lossen. Er zijn te weinig slaapplekken voor de mensen die daar, en in andere opvangcentra, verblijven. Mensen moeten daarom vaak op de grond of op een stoel slapen en soms zelfs op straat. Deze situatie is onhoudbaar.

De gemeente Schouwen-Duiveland geeft gehoor aan deze oproep. Daarom onderzoeken we nu de mogelijkheid om het schoolgebouw aan de Grachtweg 8 in Zierikzee (het voormalige gebouw van basisschool ‘De Meie’) als locatie voor de crisisnoodopvang van asielzoekers aan te wijzen.

Mogelijk crisisnoodopvang van 8 augustus tot uiterlijk 1 oktober 2022

Alle veiligheidsregio’s zijn verzocht 225 plekken voor crisisnoodopvang te realiseren. Binnen Zeeland is er geen locatie beschikbaar waar tegelijkertijd 225 mensen tijdelijk opgevangen kunnen worden. Daarom wordt er in de provincie gekeken naar een aantal kleinere locaties. Het schoolgebouw in Zierikzee is er hier één van. Deze crisisnoodopvang wordt gerealiseerd met ondersteuning van en in samenwerking met andere gemeenten in de Oosterschelderegio.

We stellen deze locatie beschikbaar vanaf 8 augustus 2022 tot uiterlijk 1 oktober 2022, maar dan moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Zo moet er dagelijks voldoende personeel, medische begeleiding, en zowel overdag als ’s nachts toezicht aanwezig kunnen zijn op de locatie.

35 asielzoekers

In het schoolgebouw kunnen in totaal 35 asielzoekers van diverse leeftijden en nationaliteiten, alleenstaande volwassenen en gezinnen worden opgevangen. Deze mensen willen asiel aanvragen of hebben dat al gedaan. Of ze hebben al asiel gekregen, maar er is nog geen woning voor hen beschikbaar. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) spant zich in om tot een evenwichtige samenstelling van een groep van maximaal 35 mensen te komen.

Als blijkt dat opvang in het schoolgebouw een haalbare optie is, wordt het ingericht als een crisisnoodopvanglocatie. De opvang wordt, gelet op de korte duur van opvang, sober ingericht.

Crisisnoodopvang

Burgemeester Van der Hoek over de mogelijke crisisnoodopvang: “Ook nu draagt de gemeente Schouwen-Duiveland haar steentje bij aan de huidige situatie rondom de opvang van asielzoekers. Wij hebben de mogelijkheid een crisisnoodopvang te realiseren. Wij begrijpen dat dit midden in de vakantietijd veel mensen kan verrassen, maar een crisis laat zich niet plannen.

We hebben dan ook de verantwoordelijkheid en voelen ons ook uit menselijk oogpunt geroepen om mensen op te vangen. Net zoals we dat hebben gedaan voor vluchtelingen uit Oekraïne. We vertrouwen op begrip en dezelfde warmte en gastvrijheid die inwoners van onze gemeente eerder hebben getoond voor mensen in nood.”

Informatiebijeenkomst voor omwonenden

We vinden het belangrijk dat de opvang van asielzoekers in goed overleg met omwonenden verloopt. Om hen hier goed over te informeren, organiseren we een informatiebijeenkomst. Ook kunnen zij telefonisch of via de website hun vragen stellen. Veelgestelde vragen en antwoorden staan op www.schouwen-duiveland.nl/crisisnoodopvang. Omwonenden ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor de bijeenkomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio