25.3 C
De Bilt
dinsdag, 9 augustus 2022

Waterschap baggert Molenkreek Schoondijke

Schoondijke – De Molenkreek bij Schoondijke wordt vanaf januari gebaggerd. Omdat het gebied munitieverdacht is, wordt het baggerwerk beveiligd uitgevoerd en is er voorafgaand aan de werkzaamheden uitgebreid onderzoek gedaan. Totale kosten van het project zijn € 610.000,-. Aannemer Kurstjens BV uit Hedel voert de werkzaamheden uit.

Baggerwerkzaamheden

Volgens planning wordt er 13.000 m³ bagger uit de kreek gehaald, vanaf Tragel West tot de Lange Heerenstraat. De baggerwerkzaamheden worden vanaf een ponton uitgevoerd. Via een transportleidingenstelsel wordt de baggerspecie naar laaggelegen landbouwpercelen vervoerd. Voordat de natte grond als ophoging en ter verbetering van de drooglegging wordt verspreid, scheidt een speciale zeefinstallatie eventuele munitie van de baggerspecie. De baggerwerkzaamheden worden volgens planning half maart afgerond. Door de baggerspecie te vervoeren via een transportleidingenstelsel wordt extra vrachtverkeer voorkomen en is er nauwelijks geluidsoverlast.

Detectieonderzoek

Voorafgaand aan het baggerwerk is een detectieonderzoek uitgevoerd waarbij 148 verdachte objecten zijn benaderd. Hierbij werd een lege 25 ponder rookgranaat gevonden, een hulsbodem van een 15 cm granaat en diverse lege munitiekisten en containers. Ondanks dit uitgebreide munitieonderzoek wordt de kreek toch beveiligd gebaggerd. Dit wordt gedaan omdat scherven, kleinere munitie en non-ferro munitie zoals kunststof granaten en houten mijnen niet gedetecteerd kunnen worden.

Veiligheid

Omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gevechtshandelingen in West-Zeeuws-Vlaanderen hebben plaatsgevonden, is zowel bij de voorbereidingen als tijdens de baggerwerkzaamheden veel aandacht voor veiligheid. Voordat gebaggerd kan worden is een bureaustudie gedaan en heeft er in de kreek een uitgebreid detectieonderzoek plaatsgevonden. De verdachte objecten waarvan vermoed werd dat het om niet gesprongen explosieven met een groot kaliber ging, zijn vooraf benaderd en geruimd. De munitie met kleinere kalibers wordt door middel van een speciale zeefinstallatie gescheiden van de baggerspecie. De baggerwerkzaamheden vinden onder specifieke veiligheidseisen plaats en er wordt gewerkt met gecertificeerde bedrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio