11.1 C
De Bilt

Verkiezingsborden in gemeente Tholen: Geen sprake van een verbod, wel van een afspraak

Tholen – De onjuiste berichtgevingen in diverse media nopen ons tot een reactie en uitleg. Er nooit sprake geweest van een verbod of inperking van de vrijheid van meningsuiting. Wel is er in overleg met de politieke leiders van de fracties die in de gemeente Tholen actief zijn, de afspraak gemaakt om geen posters van partijen te plakken op de verkiezingsborden. Als alternatief is afgesproken om met algemene posters aandacht te vragen voor de Tweede Kamerverkiezing.

Effectiviteit

De reden voor dit besluit is onder andere dat er twijfel bestaat over de effectiviteit van het plakken van posters. Hierbij is gekeken naar alle andere manieren die al worden ingezet of ingezet kunnen worden. De politieke partijen maken zelf bijvoorbeeld veelvuldig gebruik van social media als kanaal. Ook in het kader van duurzaamheid is gekozen voor een andere aanpak. De politieke leiders van alle in onze gemeenteraad vertegenwoordigende partijen hebben deze afspraak omarmd.

Communicatie

Burgemeester Sijbers betreurt de wijze en de toon waarop de communicatie door diverse partijen opgepakt is en dan met name het gebruik van grote woorden zoals “verbod” en “inperking van de vrijheid van meningsuiting”. Dit doet geen recht aan de overwegingen die wel aan deze afspraak ten grondslag lagen.

Campagnemiddelen

Uiteraard is het toegestaan om verkiezingsposters te plaatsen in de openbare ruimte, bijvoorbeeld op de driehoeksborden, in tuinen of percelen. De eigenaar moet het hier uiteraard mee eens te zijn. Het plaatsen van posters mag drie weken voor aanvang van de verkiezingen en moeten door de politieke partijen zelf geplaatst en zelf verwijderd worden.

Wanneer de verkeersveiligheid en/of openbare orde in het geding komt of wanneer de verkiezingsposters de neutraliteit van een stembureau aantasten, verwijdert de gemeente Tholen deze uitingen.

Geen financiële bijdrage voor gemeente Tholen

Wellicht ten overvloede, maar de gemeente Tholen ontvangt voor deze extra Tweede Kamerverkiezing geen bijdrage of compensatie vanuit het Rijk. Daarmee zijn er formeel geen gelden beschikbaar voor de organisatie en ook niet voor (het plaatsen van) verkiezingsborden. Dit in tegenstelling tot reguliere verkiezingen die normaal volgens het schema van 1 keer per 4 jaar plaatsvinden. Normaliter compenseert het Rijk de gemeentes wel met een bijdrage via de algemene uitkering voor de organisatie en uitvoering van de werkzaamheden rondom de verkiezingen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio