7 C
De Bilt

Huurders en woningeigenaren in waterschap Noorderzijlvest betalen de hoogste waterschapsbelastingen van de drie Noordelijke provincies. In Hunze en Aa’s zijn ze het laagst. Dit blijkt uit een zojuist gepubliceerd onderzoek van bureau Coelo van de Rijksuniversiteit Groningen. In vier jaar tijd zijn huurders en woningeigenaren in Noorderzijlvest 25 procent meer kwijt aan waterschapslasten, terwijl zij in waterschap Hunze en Aa’s slechts tussen de 3 en 6 procent kwijt zijn.

Waterschaplasten bij waterschap Hunze en Aa’s het laagst

Huurders (meerpersoonshuishouden) betalen in 2023 in Noorderzijlvest € 337 aan waterschaplasten. Voor Friesland bedraagt dit € 289, voor Hunze en Aa’s €304 en voor Drents Overijsselse Delta € 316.
Voor woningeigenaren geldt hetzelfde beeld. In Noorderzijlvest betalen eigenaren van een woonhuis met meerdere bewoners een bedrag van € 566. Voor de Friezen bedraagt dit € 480, voor Hunze en Aa’s € 390 en voor Drents Overijsselse Delta € 467.

Schuldquote waterschap Noorderzijlvest ook hoog

Ook de schuldquote is voor dit waterschap het hoogste van de vier waterschappen en is meer dan 300 procent van de belastingkomsten. De schuld bedraag inmiddels 250 miljoen euro en zal naar verwachting binnen twee jaar richting de 300 miljoen gaan. Waterschap Hunze en Aa’s leent het minst: 200 procent van de belastinginkomsten.

Betaalbaar Water vindt dat samenwerking de kosten moet drukken

Bernd de Nijs, fractievoorzitter van waterschapspartij Betaalbaar Water vindt het schokkend te constateren dat het kleine waterschap Noorderzijlvest niet méér doet de kosten omlaag te brengen. Hij vindt dat de waterschappen meer moeten samenwerken om kosten te verlagen. De Nijs: “Op 30 kilometer afstand van elkaar staan twee hoofdkantoren, met twee directeuren, twee besturen, twee afdeling personeelszaken, ict en communicatie. En de werkzaamheden van Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest zijn vergelijkbaar. Meer organisatorisch samenwerken scheelt in de kosten en zal tot gemiddeld lagere tarieven leiden. De verantwoordelijke provincies moeten nu echt actie ondernemen.”

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio