9 C
De Bilt

Proef met huisbezoeken aan 75-plussers wordt uitgebreid

De proef waarbij getrainde vrijwilligers van Sociaal Werk De Kop een huisbezoek brengen aan 75-plussers krijgt een vervolg in twee nieuwe gebieden. Het afgelopen jaar liep de proef in de wijk Clingenborgh in Steenwijk en in Vollenhove. Wethouder Trijn Jongman: ‘De ervaringen die daar zijn opgedaan zijn heel positief.

Omdat er binnen het project nog ruimte is, hebben we gezegd: laten we de proef uitbreiden met Blokzijl en Steenwijk Noord. Dat levert weer nieuwe inzichten en ervaringen op en daarmee kunnen we straks met elkaar een goede afweging maken of dit een passende aanpak is die we als standaard werkwijze kunnen aanbieden.’

Doel

Doel van de proef Huisbezoeken 75+ is om ouderen te informeren over zaken die van belang zijn om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven functioneren. Ook kan met de vrijwilliger gesproken worden over eventuele gevoelens van eenzaamheid en kan de vrijwilliger tips geven voor activiteiten en ontmoeting in de buurt.

‘Een onsje welzijn scheelt een kilo zorg’

In het rapport ‘Een onsje welzijn scheelt een kilo zorg’ geeft Sociaal Werk De Kop een overzicht van de ervaringen die in Clingenborgh en Vollenhove zijn opgedaan. En die ervaringen zijn positief zegt Tanja Simonis, teamcoach bij Sociaal Werk De Kop: ‘De uitbreiding van dit initiatief naar Blokzijl en Steenwijk Noord is een belangrijke stap in het vergroten van de ondersteuning voor onze oudere inwoners.

Ons doel is om niet alleen praktische informatie te delen, maar ook om een gevoel van verbondenheid te creëren en een luisterend oor te bieden. De positieve ervaringen die we hebben opgedaan in Clingenborgh en Vollenhove versterken onze overtuiging dat deze persoonlijke benadering een waardevolle bijdrage kan leveren aan het welzijn van onze ouderen. We kijken ernaar uit om deze uitbreiding verder te verkennen en te zien hoe we met deze aanpak een blijvend verschil kunnen maken.’

Huisbezoeken in Blokzijl en Steenwijk Noord

De komende periode kunnen 75-plussers in Blokzijl en Steenwijk Noord een brief van Sociaal Werk De Kop verwachten met de vraag of zij geïnteresseerd zijn in een huisbezoek. Als het antwoord ‘ja’ is, wordt in onderling overleg een datum afgesproken waarop een vrijwilliger langskomt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio