2.4 C
De Bilt
zondag, 4 december 2022

Zeilteam VWDTP uit Groningen wint spannende eindstrijd tijdens Eredivisie Zeilen

Aalsmeer – De laatste dag van speelronde 3 van de Eredivisie Zeilen in Aalsmeer gaat de boeken is als een strijd met het mes op tafel. Niet eerder lagen de resultaten zo dicht bij elkaar. Zeilteam VWDTP (Groningen) wist op basis van onderlinge resultaten het dames zeilteam International Yacht Club Amsterdam naar de tweede plaats te dirigeren. Regerend landskampioen Almere Centraal werd met slechts 1 punt achterstand derde tijdens speelronde 3 van de Eredivisie Zeilen.

Zeilteams

De zondag startte net als de twee voorgaande dagen: een zwakke variabele wind die de 15 zeilteams noodzaakte om te wachten op de kant. Wedstrijdleider Alex Hoeve had alles al in stelling gebracht om direct te kunnen gaan zeilen zodra de wind het toeliet. Omstreeks 11:30 kon de eerste race worden gestart en al snel werd duidelijk dat de wind flink aantrok en een zeilspektakel verwacht kon worden. Negen races werden er op zondag nog uitgeperst, waar zeilteam VWDTP in hun races drie keer op rij een overwinning wist te boeken. De Amsterdamse dames lagen op dezelfde koers, maar lieten in hun laatste race kostbare punten liggen en verspeelden daarmee de hoogste trede op het podium. Almere Centraal wist knap bij te blijven na een onrustige zaterdag met wisselende resultaten en werd uiteindelijk overall derde.

Arthur Kluppel

Stuurman Arthur Kluppel van winnaars VWDTP vertelt enthousiast: “Het voelt fan-tas-tisch om dit event te winnen! Het is echt loon naar werken geweest. Vrijdag waren we te voorzichtig begonnen en lieten op dat moment punten liggen in het lichte weer. Als team hebben we daarna afgesproken meer risico te nemen bij de starts en in de baan. Vanaf dat moment hebben we maar liefst 6 eerste plaatsen gevaren! Achteraan liggen na een start is funest, dat maak je niet meer goed door het hoge niveau van de zeilteams. In de uitslagen zie je dat ook goed terug, de punten liggen akelig dicht bij elkaar. Tot het laatste moment was het billenknijpen voor ons. De Amsterdamse dames konden ons nog voorbij gaan in de overall ranking als ze hun laatste race net iets beter waren gefinished!”

 

De Groningers gaan samen met Almere Centraal van 3 t/m 6 augustus de 2e halve finale van de Sailing Champions League varen tegen de beste Internationale teams uit de vergelijkbare internationale competitie. “We zijn benieuwd hoe wij ons kunnen verhouden in dit krachtenveld, we gaan het zien! Maar deze speelronde in Aalsmeer winnend afsluiten op weg naar de halve finale geeft veel vertrouwen. We gaan nog een weekend trainen en daarna ons uiterste best doen in Rusland!”

Damesteam scoren met ‘gedwongen gouden wissel’

Stralende gezichten bij de vijf dames van International Yacht Club Amsterdam nadat ze hun eerste podiumplaats in de Eredivisie Zeilen hebben gehaald. “Het zat er vaak in, maar kwam er op het laatste moment net niet uit… maar het is dan toch eindelijk gelukt! We hadden dit weekend zowel goede boothandling als tactiek en het team wist onderling ook goed te schakelen en te anticiperen op de omstandigheden. Begin van het weekend waren ook onze resultaten nog wat wisselend, maar zijn we steeds meer steady gaan varen met een paar mooie overwinningen. Vandaag hebben we echt kunnen scoren met de extra paar ogen die wij als damesteam aan boord hebben. In de laatste race hebben we helaas niet de gouden plak weten te verzilveren. We hebben in een enorm gevecht gezeten met WV De Meeuwen op het water de laatste race. Als we dit gevecht niet hadden hoeven voeren hadden we wellicht een plek hoger kunnen eindigen, maar we zijn nu al enorm blij met onze 2e overall plaats”, vertelt Fettje Osinga.

 

De dames hebben vanwege een blessure van de vaste stuurvrouw wat wissels aan boord moeten doorvoeren. Zij werd verplaatst naar een rol op het voordek en een ander teamlid heeft als stuurvrouw de boot uiteindelijk naar het podium kunnen varen.

 

Eindstand Eredivisie Zeilen speelronde 3 2018 – Aalsmeer

 1. VWDTP (Groningen) – 21 punten
 2. International Yacht Club Amsterdam – 21 punten
 3. WV Almere Centraal – 22 punten
 4. WV De Meeuwen (Leeuwarden) – 23 punten
 5. Jachtclub Scheveningen – 23 punten
 6. WSV Giesbeek – 24 punten
 7. RR&ZV Maas & Roer (Roermond) – 25 punten
 8. Zeilteam Westeinder (Aalsmeer) – 28 punten
 9. KNZ&RV Muiden – 32 punten
 10. WV Breskens 1e team – 33 punten
 11. WV Uitdam – 33 punten
 12. WS Heeg – 36 punten
 13. WV Braassemermeer – 38 punten
 14. WV Breskens 2e team – 45 punten
 15. WSV Wolphaartsdijk – 48 punten

 

De volledige en gedetailleerde uitslag kunt u hier vinden.

 

De vierde speelronde van de Eredivisie Zeilen zal worden gehouden tijdens de Hiswa te Water in Lelystad. Van 7 t/m 9 september zullen de zeilteams kort vanaf de kant te bewonderen zijn terwijl zij hun onderlinge strijd aan zullen gaan voor de felbegeerde landstitel.

 

eredivisie
fotograaf Jasper van Staveren’
eredivisie
fotograaf Jasper van Staveren’

Wat is Eredivisie Zeilen

In de Eredivisie Zeilen strijden toonaangevende watersportverenigingen van Nederland in moderne sportboten van het type J/70. De boten worden beschikbaar gesteld door de organisatie om te zorgen voor een gelijke strijd om de landstitel. Zeilers hoeven alleen hun eigen zeilpak mee te nemen. De boten worden geleverd door de stichting J-Club Nederland die mee investeert om de Eredivisie Zeilen mogelijk te maken.

De wedstrijdformule is helder: korte races van ongeveer 15 minuten, identieke boten, één wedstrijdbaan en vijf speelronden op unieke locaties verspreid door Nederland. Dit alles wordt georganiseerd door een sterk wedstrijdcomité. De teams worden op het water gewisseld waardoor het mogelijk is om maximaal 45 wedstrijden per speelronde te organiseren, waarmee theoretisch het totaal op 225 races uit kan komen aan het einde van het seizoen.

eredivisie
fotograaf Jasper van Staveren’

De Eredivisie Zeilen is online te volgen met live SAP tracking verrijkt met animaties. Ook de bezoekers die fysiek aanwezig zijn op de locatie kunnen de race eenvoudig volgen vanaf de kant.

 

Locaties en data 2018

Het Eredivisie Zeilen seizoen bestaat in 2018 uit een vijftal speelrondes verspreid over het land:

 • Speelronde 1; 13-15 april                          Almere
 • Speelronde 2: 8-10 juni                            Roermond
 • Speelronde 3: 6-8 juli                               Aalsmeer
 • Speelronde 4: 7-9 september                    Lelystad
 • Speelronde 5; 5-7 oktober                        Veere

 

Meer informatie over de Eredivisie Zeilen is te vinden op de website www.eredivisiezeilen.nl

Volg de Eredivisie Zeilen ook online via:
Twitter: @eredivisiezeilen
Facebook: Eredivisie Zeilen
Instagram: eredivisiezeilen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img