14.8 C
De Bilt

Dag van de Bouw: bezoek de 17e editie bij jou ion de buurt

Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 8 juni opent een groot aantal leden van Bouwend Nederland voor de zeventiende keer hun bouwplaats voor het publiek. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken op plekken die doorgaans niet voor het publiek toegankelijk zijn. Heb je je bijvoorbeeld wel eens afgevraagd hoe een dijk wordt versterkt of hoe je een brug bouwt? Of ben je nieuwsgierig naar hoe een ziekenhuis wordt uitgebreid en een woonwijk wordt opgetrokken? Lees dan verder wat er allemaal te beleven valt op de Dag van de Bouw. Ook bij jou in de buurt!

Uniek inkijkje

Laat je informeren over innovatieve bouwtechnieken, materialen en apparatuur. Verken de bouwplaats tijdens een exclusieve rondleiding of met een 3D-visualisatie. En laat je voorlichten door de werknemers van een project, die met trots vertellen over wat ze bouwen. Op de Dag van de Bouw krijg je een uniek inkijkje in de ontwikkeling van bouwprojecten, kun je vragen stellen én ontdek je de mogelijkheden voor een carrière in de bouw. Op diverse bouwplaatsen is er ook voor de jongste bezoekers genoeg te beleven, van graafmachines om op te klimmen tot betonmolens die ze kunnen bedienen.

Verscheidenheid op Dag van de Bouw

“Dit jaar organiseren we alweer voor de zeventiende keer de Dag van de Bouw”, zegt Sandra Roijers, projectleider van de Dag van de Bouw bij Bouwend Nederland. “Het is de dag bij uitstek waarop de veelzijdigheid van de bouw- en infrasector goed zichtbaar wordt en je met eigen ogen kunt zien hoe er wordt gewerkt aan de mobiliteit en leefbaarheid. Een groot aantal projecten heeft zich al aangemeld en dit aantal zal in aanloop naar 8 juni alleen maar groeien. Bezoek daarom regelmatig dagvandebouw.nl voor een actueel overzicht van de deelnemende projecten.”

Een selectie per provincie

Noord-Holland

In Haarlem wordt gewerkt aan de transformatie van de Koepelgevangenis tot een boutique hotel met 66 kamers. Een aantal kamers komt in beide voormalige directeurswoningen en in het statige administratiegebouw, dat oorspronkelijk de hoofdingang van het Koepelcomplex vormde. De overige kamers komen in de nieuwbouw: ‘het beddenhuis’. Op de Dag van de Bouw kun je kijken bij Hotel De Koepel.

Zuid-Holland

In het hart van de badplaats Scheveningen, tussen de Pier, het Kurhaus en Museum Beelden aan Zee, wordt de boulevard vernieuwd. De nieuwe boulevard wordt ongeveer 10 meter breder en een stuk groener. Middenboulevard Scheveningen.

Drenthe

Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Echten wordt de slibgistingsinstallatie gerenoveerd en een groengasinstallatie gebouwd. Op een later moment wordt hier ook een CO2-afvanginstallatie aan toegevoegd. Realisatie Sliblijn RWZI Echten.

Flevoland

In Urk wordt een nieuwe brandweerkazerne gebouwd, die bestaat uit kantoorruimte, ondersteunende ruimtes en een ruime remise waar de brandweerwagens gestald staan. De ruwbouw is af, het gebouw wordt momenteel wind- en waterdicht gemaakt. Nieuwbouw Brandweerkazerne Urk.

Friesland

In Bolsward wordt gewerkt aan het versterken van het bestaande elektriciteitsnet in Friesland. Er wordt een nieuw 110 kV-hoogspanningsstation gebouwd, waarop de kabelverbinding van Windpark Fryslân wordt aangesloten. Daarnaast worden er ook verbindingen aangelegd om het hoogspanningsstation aan te sluiten op de hoogspanningsverbinding Sneek-Bolsward Marnezijl en komt er een ondergrondse hoogspanningsverbinding naar Heerenveen. Hoogspanningsstation Bolsward.

Gelderland

In Geldermalsen wordt bij Fruitmasters de voorsortering en het appelpakstation verplaatst naar het middenterrein. Er komt een hoogbouwmagazijn van 23 meter voor de geautomatiseerde opslag van voorraadbakken. Het zachtfruitpakstation wordt ingericht op de tweede verdieping. Beide pakstations worden voorzien van hightech transport- en automatiseringsoplossingen. Kijk op de Dag van de Bouw eens bij Fruitmasters.

Groningen

In de haven van Lauwersoog wordt het Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) gebouwd. Een combinatie van een beleef- en onderzoekscentrum met in de hoofdrol het UNESCO werelderfgoed, de Waddenzee. Het WEC is een combinatie van een beleef- en onderzoekscentrum in de haven van Lauwersoog. In het gebouw bevinden zich onder andere een beleefruimte, een onderzoekscentrum, zeehondenbassins en ruimtes voor vergaderingen en horeca. Nieuwbouw Werelderfgoedcentrum (WEC) Waddenzee, Lauwersoog.

Limburg

In Belfort wordt een nieuwe Kernkindcentrum gebouwd, waar onderwijs, opvang en zorg samenkomen. Het nieuwe gebouw wekt evenveel energie op als het gebruikt en zal volledig in zijn eigen energiebehoefte voorzien. Kernkindcentrum Belfort.

Noord-Brabant

In de kern van Bladel wordt gewerkt aan de renovatie/transformatie en uitbreiding van de nieuwe gemeenschapsaccommodatie Den Herd. In deze accommodatie zal er ruimte zijn voor een theater, zalen, een bibliotheek en werkplekken. Gemeenschapshuis D’n Herd.

Overijssel

In de regio Kampen/Zwolle is het Reevediep aangelegd. Het Reevediep zorgt ervoor de regio droge voeten houdt bij hoog water. Het Reevediep is ook onderdeel van de totale gebiedsontwikkeling Reevedelta binnen de gemeente Kampen. Zo is er veel nieuwe natuur ontstaan en is er bij de aanleg van de dijken rondom het Reevediep rekening gehouden met de ontwikkeling van het nieuwe waterrijke dorp Reeve op en achter de klimaatdijk. Reeve Sluis en Bruggen.

Utrecht

In mei 2023 is gestart met het herstellen van de historische (werf)kelders van Magazijn de Zon. Dit is een centraal en prachtig historisch pand gelegen in de binnenstad van Utrecht. Voordat het pand een invulling krijgt, moet eerst het fundament hersteld worden: de 10 historische kelders. Restauratie werfkelders Magazijn de Zon.

Zeeland

In Hansweert wordt aan de dijkversterking gewerkt. Dit project is gestart in 2019 om de dijk over een lengte van ruim vijf kilometer sterker te maken. Een complex werk waarbij de dijk verhoogd en verbreed moet worden om weer te voldoen aan de nieuwste veiligheidsnormen. Met aan de ene kant van de dijk de Westerschelde en aan de andere kant de dorpskern van Hansweert is er echter weinig ruimte, wat vraagt om slimme oplossingen. Dijkversterking Hansweert.

Blijf op de hoogte!

Dit is slechts een kleine greep uit de vele bijzondere projecten die meedoen aan de Dag van de Bouw. Bezoek regelmatig dagvandebouw.nl voor een recent overzicht en kijk welk project bij jou in de buurt meedoet.

– Dag van de Bouw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio