15.6 C
De Bilt

Portretten van ouderen beloond

“Doordat de ogen heel precies zijn uitgewerkt, krijgt het gezicht een hele mooie uitdrukking. Je wordt echt geraakt door de triestheid van het portret. Alles is in goede verhoudingen geschilderd, met goede belijningen en mooie details, zoals de V-halstrui.” Zo luidde het jurycommentaar op het winnende portret, gemaakt door Rijk Krool (11 jaar) uit groep 8 van ‘De Noordwijkse School’ in Noordwijk. Vandaag werd de prijs, een schoolreisje voor de hele klas, aangeboden door de Riki Stichting. 

Duizend kinderen

“Maak een zo mooi mogelijk portret van een oudere.” Zo luidde de opdracht van het Nationaal Ouderenfonds.  Het is de zevende keer dat het Ouderenfonds samen met de Riki Stichting ‘Jongeren portretteren ouderen’ organiseert. Maar liefst duizend kinderen zijn dit jaar met potlood, houtskool, verf en krijt in de weer geweest om tot een zo mooi mogelijk resultaat te komen. Het doel van deze actie is om op een creatieve en ongedwongen manier sociale contacten te leggen tussen jongeren en ouderen. “Er wordt niet alleen gepraat en gelachen op de schildermiddag zelf, maar er ontstaan ook structurele samenwerkingsverbanden tussen scholen en woonzorgcentra. En dat is nou precies wat het Nationaal Ouderenfonds en de Riki Stichting nastreven”, zegt Willem Schortinghuis van het Ouderenfonds.

Andere winnaars

De Noordwijkse school is niet de enige prijswinnaar. ‘De Zonnewijzer’ uit Roermond en de ‘As-Soeffahschool’ uit Amsterdam-Zuidoost vielen ook in de prijzen. Ook zij wonnen eerder deze maand een schoolreisje voor de hele klas. Natuurlijk mogen de ouderen die model stonden ook mee.

portret
Winnende inzending van ‘De Zonnewijzer’ uit Roermond

De jury over het winnende portret van ‘De Zonnewijzer’: “Een mooi gezicht en een aparte vormgeving, heel origineel. Het portret is fantasievol en er is gebruik gemaakt van veel verschillende soorten kleuren. Het lijken wel pauwenveren.”

De winnende portretten van de ‘As-Soeffahschool’ zijn gemaakt door Lina Jbyeh en Khadija Hakiki.

portret
Winnend portret gemaakt door Khadija Hakiki (8 jaar)

De jury over het portret van Khadija: “Wat een vrolijk portret, echt goed gedaan. Het is heel lastig om een donkere huidskleur goed op het doek te krijgen, maar hier is dat, door het gebruik van meerdere nuances, heel knap gedaan.”

portret
Winnend portret gemaakt door Lina Jbyeh (9 jaar)

Over het portret van Lina zei de jury: “Een hele goede en kleurrijke compositie. Ook mooi hoe het haar met verschillende kleuren is gemaakt.”

Het Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds steunt ouderen in Nederland met concrete diensten en activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn de BoodschappenPlusBus, de Zilverlijn, de stranduitjes en kerstdiners. Alle diensten en activiteiten zijn gericht op het stimuleren van sociale contacten en zelfredzaamheid van ouderen om zo eenzaamheid te bestrijden.

Riki Stichting

De Riki Stichting organiseert jaarlijks landelijke acties in de zomermaanden, in de herfstperiode en met Pasen en Kerst, met als doel het welbevinden van ouderen te verbeteren. De stichting is ervan overtuigd dat herhaalde, positieve en persoonlijke aandacht structureel bijdraagt aan het voorkomen en verminderen van eenzaamheid. Dit is een betekenisvol element van al haar acties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio