7.4 C
De Bilt

Een badkamer goed ventileren is belangrijk

Vochtige lucht van het douchen of baden maakt deel uit van het dagelijks leven in de badkamer. Maar vocht kan schade aanrichten aan de badkamer, mogelijke gevolgen zijn: schimmel en losgeraakte badkamermeubels. Daarnaast zijn er ook toiletgeuren waar de huisgenoten last van hebben. Kortom: Frisse lucht is nodig, dit kan op twee verschillende manieren: raamventilatie of mechanische ventilatie. In deze blog leggen wij uit hoe je jouw badkamer goed ventileert.

Raam ventilatie

Er is geen makkelijkere, snellere en goedkopere manier om frisse lucht in de badkamer te krijgen dan met raamventilatie. Ramen open, frisse lucht naar binnen. Er zijn 3 soorten raamventilatie:

  • kruisventilatie
  • luchten
  • kantel ventilatie

Hoe lang luchten? Dat hangt af van de buitentemperaturen. In de winter mag je het raam niet te lang open laten staan, anders gaat er veel verwarmingsenergie verloren en koelen de muren te veel af. Er is extra energie nodig om ze weer op te warmen. Bovendien zijn koude muren bijzonder gevoelig voor schimmelgroei, omdat vochtige lucht daar sneller condenseert. Met raam ventilatie ontstaan er ook minder snel condensatie op jouw douchewand en badkamerspiegel.

1. Dwarsventilatie met het raam en de deur open

Zet voor dwarsventilatie het raam en de deur wijd open en zorg voor een sterke tocht. Dit is de snelste manier om de vochtige lucht of geurtjes van het toilet in de badkamer te verwijderen.

Let op: Om ervoor te zorgen dat je de vochtige lucht niet in de aangrenzende kamer blaast, zet je ook daar het raam open. Anders verplaatst je het schimmelprobleem naar een andere kamer.

Ventilatie tijd:

  • Winter: 3 tot 5 minuten
  • Lente of herfst: 5 tot 10 minuten
  • Zomer: 10 tot 20 minuten

2. Dwarsventilatie met raam gekanteld en deur open

Als het raam wordt gekanteld en de deur staat tegelijkertijd open, dan neemt de tijd waarin je moet ventileren toe. Daarvoor trekt het niet zo sterk.

Ventilatie tijd:

  • Winter: 5 tot 7 minuten
  • Lente of herfst: 10 tot 15 minuten
  • Zomer: 15 tot 30 minuten

3. Geforceerde ventilatie met het raam open en de deur dicht

Bij het uitluchten blijft de deur dicht en zet je alleen het raam open. Er komen geen vocht of geuren in aangrenzende kamers, maar de ventilatietijd neemt toe.

Ventilatie tijd:

  • Winter: 6 tot 8 minuten
  • Lente of herfst: 8 tot 15 minuten
  • Zomer: 15 tot 30 minuten

Hoe vaak moet je luchten per week?

Dat hangt vooral af van hoe intensief je badkamer wordt gebruikt. In ieder geval moet je na elk bad of douche frisse lucht binnenlaten. Ook uit respect voor je huisgenoten na toiletgebruik als je nare geurtjes hebt achtergelaten. Als de badkamer zelden wordt gebruikt, open dan af en toe het raam om lucht te verversen.

Verwarmen

Het is perfect als je de luchtvochtigheid in de badkamer in de gaten houdt met een hygrometer. Onder de 50 procent kom je niet veel in de badkamer, maar als het te veel is, zie je het meteen en kun je het tegengaan door het uit te luchten. Let op: Verwarm vanwege de hoge luchtvochtigheid in de winter altijd de badkamer – bij voorkeur tot 20 tot 24 graden Celsius. Dan heb je minder last van schimmel.

Badkamer zonder raam

Je weet nu alles over raamventilatie, maar wat als de badkamer geen ramen heeft? In binnenkamers wordt frisse lucht meestal aangevoerd met ventilatoren. Dat brengt ons bij het volgende onderwerp.

Mechanische ventilatie

Met mechanische ventilatie hoef je geen raam te openen. De badkamer wordt mechanisch voorzien van frisse lucht door centrale of decentrale ventilatie.

Met de centrale ventilatie is er een gebouwbeheersysteem dat zorgt voor frisse lucht door het hele gebouw. Dergelijke systemen zijn vaak gekoppeld aan een warmtewisselaar. Hierdoor wordt de warmte van de afvoerlucht overgedragen aan de toevoerlucht en gaat er weinig energie verloren.

Decentrale ventilatie komt veel vaker voor, vooral in badkamers. Decentraal betekent dat er direct in de ruimte een apparaat staat dat voor de nodige luchtverversing zorgt.

Minimaliseer toiletgeuren

Als de toiletgeur je teveel stoort, helpt een toilet met geurafzuiging. Toiletten die met een dergelijke functie zijn uitgerust, nemen geuren op waar ze ontstaan ​​- direct in de toiletkeramiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio