16.6 C
De Bilt

Hoe wil je dat jouw uitvaart eruitziet? Een rustig gevoel als het geregeld is

Het is geen prettig onderwerp: je eigen overlijden en je eigen uitvaart. Hoewel je daar nu waarschijnlijk nog niet graag over nadenkt, kan het later wel erg veel gemoedsrust bieden voor je nabestaanden. Bij een overlijden komt namelijk erg veel kijken voor je nabestaanden, zoals het regelproces en de financiële kant. Iets waar je midden in de rouwfase eigenlijk niet mee bezig kunt en wilt zijn. Maar hoe plan je je eigen uitvaart eigenlijk? Dat delen we in deze blog.

Je uitvaart vooraf plannen

Het vooraf plannen van je uitvaart is geen fijne bezigheid, maar het is wel erg belangrijk. Je neemt hiermee namelijk al veel zorgen weg waar je nabestaanden in de toekomst anders mee te maken krijgen. Het geeft duidelijkheid en structuur wanneer zij na jouw overlijden je uitvaart gaan regelen. Ook weet je op deze manier zeker dat jouw laatste wensen worden meegenomen in het regelproces

Wanneer er iemand komt te overlijden, moet er bijvoorbeeld al vrij snel de keuze worden gemaakt tussen cremeren en begraven. Je kunt deze keuze overlaten aan je dierbaren, maar je kunt ook zelf deze keuze maken als je een voorkeur hebt. Door dit vooraf te plannen, ontzorg je je nabestaanden bij het maken van lastige keuzes tijdens een emotionele periode.

Overleggen met dierbaren

Het is ook erg belangrijk om je uitvaartwensen te bespreken met je dierbaren. Door open te zijn over je wensen en voorkeuren, weten zij ook wat er verwacht wordt tijdens het plannen van jouw afscheid. Ook al willen zij natuurlijk niet nadenken over jouw overlijden, dit zal ze later wel erg veel steun geven. Zij willen het tenslotte zo regelen, dat alles voldoet aan jouw wensen. Hierbij kunnen ze hulp krijgen van een uitvaartverzorger.

Zo wordt de uitvaart vormgegeven zoals jij en je nabestaanden dat willen. Naast het feit dat je nabestaanden op deze manier een gerustgesteld gevoel hebben, omdat ze weten dat er aan jouw wensen is voldaan, kan dit ze ook enorm helpen tijdens het rouwproces. Ze hebben namelijk een waardig afscheid kunnen regelen dat zowel aan jouw als aan hun voorkeuren voldoet.

Persoonlijke wensen vastleggen

Als je veel wensen hebt voor je uitvaart, is het dus belangrijk om deze te bespreken met je dierbaren. Daarnaast is het ook verstandig om deze vast te leggen in een document, zodat ze makkelijk terug te vinden zijn. Zo’n document wordt een uitvaartcodicil genoemd. Vergeetachtig zijn, komt namelijk veel voor bij rouw en al helemaal als iemand net is overleden.

Dus ook al heb je je wensen gedeeld met je dierbaren; het is niet gek als ze niet meer precies weten wat deze waren. Naast dat je hier zaken in kunt vastleggen zoals de keuze voor begraven of cremeren, kun je ook delen wat je geloofsovertuiging is en of je dat graag in je uitvaart verwerkt wilt hebben. Op deze manier past je uitvaart goed bij hoe jij als persoon was.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio