10.4 C
De Bilt

Oproep over verhalen voor boekje over Brunssumse verzetshelden Jo en Anna Broers-Merkx

Brunssum – In de reeks over verzetshelden in Brunssum gaat de Jack Aldewereld Stichting dit jaar een boekje uitbrengen over het echtpaar Jo en Anna Broers-Merkx. Het wordt de derde uitgave in de reeks. Eerdere uitgaven droegen als titel ‘Pater Wim van der Geest, pater, kapelaan, missionaris, verzetsheld’ en ‘Zef Hendriks, verzetsheld en burgerlijk ongehoorzaam’. De stichting wil de maand februari gebruiken om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over Jo en Anna Broers-Merkx. Het boekje wordt naar verwachting dit najaar aan de nazaten van Jo en Anna aangeboden.

Verzetshelden Brunssum

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de winter van ’43-’44 hebben Jo en Anna maandenlang onderdak verschaft aan een 15- tot 20-tal Joodse onderduikkinderen. Dit ondanks het feit dat het echtpaar op dat moment zelf ook al 10 kinderen had. De aanleiding was een tip over een razzia, waarna alle onderduikkinderen in Brunssum in allerijl door het verzet naar het gesloten buitenzwembad op de Brunssummerheide werden gebracht. Toen de kust weer veilig was, wilden echter veel pleegouders uit angst het onderduikkind niet meer terug.

Trouwfoto Jo en Anna Broers
Trouwfoto Jo en Anna Broers – Foto: privécollectie familie Broers

Jo Broers, machinist van de pomp- en filtergebouwen, de drinkwatervoorziening van Brunssum, woonde met Anna en de kinderen in een voor die tijd ruim huis dat bovenop de machinekamer was gebouwd. Het complex lag afgelegen in het bos, wat nu Schutterspark is, maar werd uit angst voor sabotage continu bewaakt door Duitse militairen.

Met groot gevaar voor eigen leven openden Jo en Anna hun huis en hun hart in deze penibele situatie. Pas na enkele maanden waren voor alle onderduikkinderen nieuwe onderduikadressen gevonden. Het bekendste onderduikertje is Ed van Thijn geweest, de latere burgemeester van Amsterdam en prominent PvdA-politicus.

Oproep aan het publiek

In samenspraak met enkele leden van de familie Broers, doet de stichting bij deze een oproep aan het grote publiek om input te leveren die kan bijdragen tot een afgewogen portret van het echtpaar Jo en Anna Broers-Merkx. De stichting is op zoek naar waarheidsgetrouwe verhalen, anekdotes en foto’s. Ook is het mogelijk om informatie te delen via een persoonlijk gesprek. De stichting werkt daartoe met ‘Verhalenvangers’, vrijwilligers die een luisterend oor bieden en verhalen optekenen. Alle informatie kan tot 1 maart worden ingediend via info@jackaldewereldstichting.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio