11.4 C
De Bilt

Rapen van herfstvruchten dreigt Voedseltekort voor dieren

landelijk – Volgens Brabantse boswachters worden er te veel herfstvruchten zoals kastanjes en eikels geraapt en paddenstoelen geplukt in de bossen. Omdat dit als voedsel dient voor dieren, dreigt er een voedseltekort. Alleen in de Biesbosch is nog voldoende voedsel, omdat daar veel gebieden voor mensen ontoegankelijk zijn.

Boswachter Erik de Jonge meldt aan omroep Brabant dat ongeveer negentig procent van de bosvruchten wordt meegenomen door mensen. Daardoor is er veel minder voedsel voor bijvoorbeeld eekhoorns, gaaien en muizen. Omdat muizen het hoofdvoedsel zijn van uilen, heeft dit grote gevolgen voor de aantallen uilen.

Maar bijvoorbeeld in regio Drechtsteden is het heel anders. Boswachter Thomas van der Es geeft aan dat dit komt omdat men in de Biesbosch niet overal kan komen. Waardoor er daar voldoende voedsel over blijft voor de dieren. Ook de vegetatie is anders in de Biesbosch.

JRietveld VlaamseGaai
Vlaamse Gaai. (Foto: © Joke Rietveld – Regio Online)

Plukkers in de zomer

In de zomer worden er andere vruchten verzameld door mensen. Zoals bramen, bosbessen en walnoten.
Wanneer mensen voor eigen gebruik een klein emmertje of bakje vullen, is dat niet zo erg. Maar het is niet acceptabel als mensen met vele bakken of zelfs met kruiwagens komen om te verzamelen.

Wildplukken en rapen van herfstvruchten

Tijdens een wandeling een handje bramen en ander lekkers plukken mag. Maar er zijn zeker wel regels voor het eten uit de natuur. De natuur voorziet in een voorraadschuur voor de dieren. daar is de natuur in de eerste plaats voor. Braamstruiken plat trappen om ook bij de allerlaatste bessen te komen, is natuurlijk niet zo fatsoenlijk. Bossen bloemen plukken zorgt voor te weinig stuifmeel en stampers, zodat de bloemen zich niet kunnen voortplanten. En andere mensen willen ook genieten van de bloemenpracht in de natuur.

Eigen gebruik of stropen

Je mag best op kleine schaal, voor eigen gebruik en op eigen risico wildplukken. Voor bramen en paddenstoelen hanteert Staatsbosbeheer zo’n 250 grams champignonbakje. Op grote schaal of voor commerciële doeleinden wildpukken wordt gezien als diefstal en beschadiging aan het terrein.
Het is de laatste tijd een trend, dat mensen de natuur in gaan om bijvoorbeeld alle braamstruiken of vlierbessen leeg te plukken om daar jam van te maken en te verkopen. Staatsbosbeheer noemt dit zelfs stropen.

Paddenstoelen plukken niet zonder risico

In sommige gemeenten is het plukken van paddenstoelen niet toegestaan. Wanneer je het verschil niet weet tussen eetbare of giftige paddenstoelen, kan dit een groot risico met zich meebrengen. Er is vaak maar weinig onderscheidt tussen eetbare en giftige paddenstoelen. Staatsbosbeheer stimuleert het plukken van paddenstoelen daarom niet. 

DSCN9911
Grote molenaar ( Foto: © Joke Rietveld – Regio Online)

Regels

Er zijn regels voor het wildplukken. Zo moet je er zeker van zijn dat je niet op privé grond bent, mag je de natuur niet verstoren, je mag de bomen en struiken waar je van plukt niet slopen en er moet voldoende overblijven voor het voortbestaan van de soort en als voedsel voor dieren. Daarbij willen andere mensen ook van de natuur genieten en af en toe een hapje van het voedsel in de natuur nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio