17.6 C
De Bilt
vrijdag, 21 juni 2024

Steeds groter tekort aan medicijnen

Binnenland – Er is een stijgend tekort aan medicijnen. Het gebeurd in Nederland steeds vaker dat medicijnen tijdelijk of zelfs definitief niet verkrijgbaar zijn. Het aantal is gestegen met 769, 5 procent meer dan 2017, toen nam het tekort met 3 procent toe. Dat blijkt uit de cijfers van de apothekersorganisatie KNMP.

Gerben Klein Nulent, voorzitter van de brancheorganisatie zegt:
„Het is dweilen met de kraan open. Patiënt en apotheker hebben hier dagelijks enorme last van. De patiënt krijgt regelmatig een ander doosje, omdat de apotheker moet uitwijken naar een alternatief”

Specifieke tekorten

Wat opvalt aan de tekorten is dat het voornamelijk gaat om de anticonceptiepil en het middel levodopa/carbidopa wat een medicijn is voor mensen met Parkinson. Toen het medicijn refusal, een middel tegen alcoholverslaving, niet beschikbaar was, sloegen verslavingsartsen alarm. Dit middel is nu tijdelijk weer beschikbaar. Er waren volgens de KNMP ook tekorten bij oogpreperaten en antibiotica.
Maar mensen klagen ook over allerhande medicijnen, als allergiepillen of oogdruppels, die vaak vervangen worden door een ander merk. Ook wanneer een merk speciaal door de huisarts is voorgeschreven, kan het zijn dat dit merk tijdelijk niet verkrijgbaar is. Er zijn mensen die al jaren baat hebben bij een merk en andere merken niet verdragen.

Volgens de branchorganisatie komen de oplopende tekorten onder andere door de wet geneesmiddelenprijzen en het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. De prijzen zijn daardoor in de afgelopen jaren behoorlijk gedaald. Nederland zou daarom niet meer aantrekkelijk zijn voor medicijnfabrikanten. Daarom worden voorraden bewust laag gehouden en door de hapering in het productieproces ontstaan zo snel tekorten. Preferent aangewezen geneesmiddelen , geneesmiddelen met voorrang, wordt er alleen één goedkoop geneesmiddel vergoed door de zorgverzekeraar.

De tekorten stijgen volgens de KNMP al sinds 2010 en de verwachting is dat dit nog op gaat lopen. Voorzitter Klein Nulent :„We weten nog niet hoe de brexit gaat uitpakken, maar ook hierdoor kunnen problemen ontstaan” .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio