15.8 C
De Bilt
zaterdag, 13 juli 2024

Verslaafd aan geld: de meest gemiste diagnose

Duizenden Nederlanders zijn verslaafd aan geld en kampen met ermee. Het is de meest gemiste diagnose die amper opvalt omdat de maatschappij zo op geld is gericht. Een dronken alcoholist wordt immers eerder herkend dan iemand die op een zolderkamer dwangmatig en risicovol in bitcoins handelt.

Geldverslaafden leggen al hun focus op geld ‘scoren’

Geldverslaafden zijn herkenbaar aan hun voortdurende focus op geld verdienen. Hun persoonlijke relaties en algemene functioneren lijden eronder. Hoeveel geld ze ook binnenhalen, het verlangen naar meer blijft groeien. Daarmee verdoven geldverslaafden, net als alcoholisten, hun pijnlijke en complexe emoties naar de achtergrond. Terwijl die juist aandacht nodig hebben.

Bram Bakker

In Verslaafd aan geld neemt verslavingsdeskundige Bram Bakker het niet alleen op voor de individuele geldverslaafde, die hulp nodig heeft. Het is ook een pamflet tegen de teloorgang van de menselijke waarden. Geld, aanvankelijk bedoeld als ruilmiddel, wordt steeds vaker een bron van conflict in relatie met de medemens. En dat is terug te zien in alle geledingen van de maatschappij. Zelfs bij steeds meer zorgaanbieders- en onderwijsinstellingen staat niet de mens maar het geld centraal.

Bram Bakker
Bram Bakker – Foto: Frank Ruiter

De oud-psychiater en verslavingsdeskundige Bram Bakker laat je kennis maken met een vorm van mateloosheid die zo geaccepteerd is geraakt dat nog maar weinigen zich eraan storen. Terwijl het de hoogste tijd is om deze diagnose eens serieuze aandacht te geven.

Podcastserie De Balanskliniek

Bram is naast auteur ook uitgever bij Uitgeverij Lucht. Daarnaast maakt hij een podcastserie ‘De Balanskliniek’. Dit najaar staat hij met de avondvullende theatervoorstelling ‘Ben je bezopen’ op de planken, samen met zijn zoon Fimme. Bram als verslavingsdeskundige en Fimme als verslaafde in herstel.

Momenteel werkt hij met een aantal partners aan het gezondheidsplatform ‘De Balanskliniek’. Dit platform biedt ondersteuning en de weg naar een hulpverlener bij medische of psychische problemen die een bestaande balans dreigen te verstoren, of zelfs al hebben verstoord.

In zijn tijd als psychiater (tot eind 2021) was Bram medisch directeur bij een aantal verslavingszorginstellingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio