Door te kort aan agenten, crimineel vrijuit in de zomer

Binnenland – Deze zomer zal de politie criminelen moeten laten lopen vanwege een groot tekort aan agenten. In Amsterdam alleen al worden wekelijks tientallen dossiers op de plank gelegd, terwijl er al wel een dader in beeld is.

In het hele land heeft men te maken met de personeelstekorten bij de politie. Maar ook Amsterdam en Rotterdam trekken nu  aan de bel. Daar kunnen agenten bijna geen verlof meer krijgen. Er wordt dienders zelfs gevraagd om overuren te maken zodat de bezetting op sterkte wordt gehouden.

Veel agenten gaan met met zomervakantie waardoor aangiftes weken, soms zelfs maanden, liggen te wachten om behandeld te worden. Tips over belangrijke zaken worden tijdelijk niet behandeld. Ook zaken als het doorrijden na een ongeval belanden in de wachtrij. De zogenoemde ‘robuuste basisteams’ van de politie lopen op hun tandvlees, dat is hiervan de oorzaak.

Vrijuit

Hierdoor gaan in Amsterdam wekelijks vele criminelen vrijuit. Dat bevestigt Pieter-Jaap Aalbersberg, een woordvoerder van de Amsterdamse politiechef. ,,Het gaat om zaken met daderindicatie, waarbij je vooral moet denken aan inbraken en diefstallen”, aldus de woordvoerder. ,,Die zaken pakken we niet op, tot frustratie van onze mensen.”

Dat ook buiten de Randstad een nijpend tekort is aan agenten, bleek vorige maand. In plattelandsregio’s worden agenten steeds vaker ingezet bij landelijke activiteiten, zoals inzet van de ME. Daardoor ontstaat het ‘politieloze platteland’, klaagden de twaalf commissarissen van de Koning in een alarmerend rapport.

,,In de steden is het niet veel beter”, zegt Fred Driessen, agent en voorzitter van politievakbond ANPV, afdeling Amsterdam. ,,We doen noodhulp, we houden de winkel open. Maar aan het structureel aanpakken van problemen komen we nauwelijks toe.”

Driessen wijst onder meer naar het grote aantal evenementen – in het hele land – als oorzaak. Daarvoor moeten agenten opdraven. ,,Ook slokt de bewaking van Joodse instellingen in de hoofdstad ontzettend veel capaciteit op.” Gedurende de zomervakantie zijn de problemen een tandje erger.

Om de roosters gevuld te krijgen worden in Rotterdam heel wat kunstgrepen uitgehaald , blijkt uit interne correspondentie in het bezit van het AD. Verlof in de nazomer wordt – vanwege bijvoorbeeld de festivaldrukte – standaard afgewezen. Verlofaanvragen worden ook in Amsterdam na de zomer standaard afgekeurd. ,,Men weet niet hoe druk het wordt in oktober, dus durven ze ons niet nu al verlof te geven”, zegt Driessen.

Pijn en moeite

Volgens Leen Spoor van de Rotterdamse ANPV-afdeling krijgt de politie zelfs noodhulpdiensten ‘met pijn en moeite’ ingevuld. ,,Op papier tellen tientallen politiestudenten mee in onze personeelssterkte, maar in de praktijk zijn zij niet inzetbaar.”

Met de komst van de Nationale Politie in 2013 zijn in Nederland 168 robuuste basisteams opgericht. De teams voeren de kerntaken van de politie uit: noodhulp, de aanpak van problemen in wijken en de bestrijding van veelvoorkomende criminaliteit. Maar van die laatste twee taken komt bijna niets terecht.

,,Als ik kijk naar het basisteam waar ik werkzaam ben, Maas en Rotte, dan hebben wij op papier 208 politiemensen”, zegt Spoor. ,,Maar daar vallen 42 studenten onder, die er niet zijn en ook niet inzetbaar zijn. Daardoor kampen we continu met onderbezetting.”

,,Gedurende deze vakantieperiode kan het voorkomen dat er strakkere keuzes gemaakt moeten worden in het werkaanbod”, erkend de korpsleiding van de Nationale Politie.

Volgens de Rotterdamse politiechef Frank Paauw is de capaciteit ‘beperkt’. ,,Dat betekent dat politiemensen nog onregelmatiger en in weekenden overwerken. De burgemeester van Rotterdam, de hoofdofficier en ik waken ervoor dat nog meer mensen worden ingezet bij grote evenementen, die in de regel een fors beslag leggen op de beschikbare politiecapaciteit. We hebben nu eenmaal geen blikken agenten in het magazijn staan die we kunnen opentrekken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

150 miljoen euro extra voor onderzoek- en innovatiesteun schoner en slimmer vervoer

Het kabinet stelt 150 miljoen euro beschikbaar binnen een sectorspecifieke regeling om onderzoek naar schonere en slimmere mobiliteit te stimuleren. De regeling is vanaf...

Verse maaltijdservice steeds normaler geworden voor werkende consumenten

Wie kent niet 'Tafeltje dekje'? De maaltijdservice die ooit bedacht was voor senioren. Ook toen al om ouderen meer mogelijkheden te bieden om langer...

Zorgt technologie voor een stijging of daling in de sociale interactie?

Dat technologie niet meer weg te denken valt uit het dagelijkse leven, staat als een paal boven water. Echter, stelt zich de vraag of...

Reizen: op de fiets heel Europa door!

De huidige pandemie heeft het ongestoord reizen wel degelijk wereldwijd aan banden gelegd. En ook al zijn we goed op weg om het coronavirus...

Win het boek Back to Nature, over dé hobby van 2021: avontuurlijk wandelen

In Back to Nature nemen Eva Spigt en Nicola Dow je mee op avontuur in de Nederlandse natuur. Waarom? Omdat wandelen in Nederland niet alleen verschrikkelijk...

ILT haalt 56% vuurwerkfonteinen F1-categorie als onveilig van de markt

Onlangs heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) het onderzoek naar fop- en schertsvuurwerk (F1-categorie) afgerond, waarbij in totaal 114 verschillende soorten vuurwerk zijn...

Geweldgebruik opsporingsambtenaren beoordeeld volgens nieuw wettelijk kader

In het Wetboek van Strafrecht komt een apart delict te staan voor opsporingsambtenaren die schuldig zijn aan het schenden van de geweldsinstructie, met lichamelijk...

Strafuitsluiting voor verblijf hulpverleners en journalisten in terroristisch gebied

Hulpverleners en journalisten kunnen meer zekerheid krijgen straks voor werk in terroristische gebieden. De Nederlandse en Europese samenleving moet beschermd worden tegen het gevaar...