Door te kort aan agenten, crimineel vrijuit in de zomer

Binnenland – Deze zomer zal de politie criminelen moeten laten lopen vanwege een groot tekort aan agenten. In Amsterdam alleen al worden wekelijks tientallen dossiers op de plank gelegd, terwijl er al wel een dader in beeld is.

In het hele land heeft men te maken met de personeelstekorten bij de politie. Maar ook Amsterdam en Rotterdam trekken nu  aan de bel. Daar kunnen agenten bijna geen verlof meer krijgen. Er wordt dienders zelfs gevraagd om overuren te maken zodat de bezetting op sterkte wordt gehouden.

Veel agenten gaan met met zomervakantie waardoor aangiftes weken, soms zelfs maanden, liggen te wachten om behandeld te worden. Tips over belangrijke zaken worden tijdelijk niet behandeld. Ook zaken als het doorrijden na een ongeval belanden in de wachtrij. De zogenoemde ‘robuuste basisteams’ van de politie lopen op hun tandvlees, dat is hiervan de oorzaak.

Vrijuit

Hierdoor gaan in Amsterdam wekelijks vele criminelen vrijuit. Dat bevestigt Pieter-Jaap Aalbersberg, een woordvoerder van de Amsterdamse politiechef. ,,Het gaat om zaken met daderindicatie, waarbij je vooral moet denken aan inbraken en diefstallen”, aldus de woordvoerder. ,,Die zaken pakken we niet op, tot frustratie van onze mensen.”

Dat ook buiten de Randstad een nijpend tekort is aan agenten, bleek vorige maand. In plattelandsregio’s worden agenten steeds vaker ingezet bij landelijke activiteiten, zoals inzet van de ME. Daardoor ontstaat het ‘politieloze platteland’, klaagden de twaalf commissarissen van de Koning in een alarmerend rapport.

,,In de steden is het niet veel beter”, zegt Fred Driessen, agent en voorzitter van politievakbond ANPV, afdeling Amsterdam. ,,We doen noodhulp, we houden de winkel open. Maar aan het structureel aanpakken van problemen komen we nauwelijks toe.”

Driessen wijst onder meer naar het grote aantal evenementen – in het hele land – als oorzaak. Daarvoor moeten agenten opdraven. ,,Ook slokt de bewaking van Joodse instellingen in de hoofdstad ontzettend veel capaciteit op.” Gedurende de zomervakantie zijn de problemen een tandje erger.

Om de roosters gevuld te krijgen worden in Rotterdam heel wat kunstgrepen uitgehaald , blijkt uit interne correspondentie in het bezit van het AD. Verlof in de nazomer wordt – vanwege bijvoorbeeld de festivaldrukte – standaard afgewezen. Verlofaanvragen worden ook in Amsterdam na de zomer standaard afgekeurd. ,,Men weet niet hoe druk het wordt in oktober, dus durven ze ons niet nu al verlof te geven”, zegt Driessen.

Pijn en moeite

Volgens Leen Spoor van de Rotterdamse ANPV-afdeling krijgt de politie zelfs noodhulpdiensten ‘met pijn en moeite’ ingevuld. ,,Op papier tellen tientallen politiestudenten mee in onze personeelssterkte, maar in de praktijk zijn zij niet inzetbaar.”

Met de komst van de Nationale Politie in 2013 zijn in Nederland 168 robuuste basisteams opgericht. De teams voeren de kerntaken van de politie uit: noodhulp, de aanpak van problemen in wijken en de bestrijding van veelvoorkomende criminaliteit. Maar van die laatste twee taken komt bijna niets terecht.

,,Als ik kijk naar het basisteam waar ik werkzaam ben, Maas en Rotte, dan hebben wij op papier 208 politiemensen”, zegt Spoor. ,,Maar daar vallen 42 studenten onder, die er niet zijn en ook niet inzetbaar zijn. Daardoor kampen we continu met onderbezetting.”

,,Gedurende deze vakantieperiode kan het voorkomen dat er strakkere keuzes gemaakt moeten worden in het werkaanbod”, erkend de korpsleiding van de Nationale Politie.

Volgens de Rotterdamse politiechef Frank Paauw is de capaciteit ‘beperkt’. ,,Dat betekent dat politiemensen nog onregelmatiger en in weekenden overwerken. De burgemeester van Rotterdam, de hoofdofficier en ik waken ervoor dat nog meer mensen worden ingezet bij grote evenementen, die in de regel een fors beslag leggen op de beschikbare politiecapaciteit. We hebben nu eenmaal geen blikken agenten in het magazijn staan die we kunnen opentrekken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Nationaal plan militaire mobiliteit na instemming van Kabinet

Het nationaal plan militaire mobiliteit, waarmee de ministerraad op voorstel van minister Bijleveld van Defensie heeft ingestemd, is in werking getreden. Als militairen zich...

Steun- en herstelpakket fors uitgebreid door kabinet

Het kabinet breidt het steun- en herstelpakket voor banen en economie fors uit. Het vaccineren is gestart en dat zorgt voor perspectief. Tegelijkertijd is...

Studenten krijgen langer financiële tegemoetkoming overheid

De tijdelijke coronaregeling voor studenten in mbo, hbo en wo wordt verlengd tot en met augustus dit jaar. Studenten die bij hun afstuderen studievertraging...

Koningin Máxima bij webinar over impact coronacrisis op mkb en schuldenproblematiek

Landelijk - Hare Majesteit Koningin Máxima is donderdagmiddag 21 januari virtueel aanwezig bij het webinar ‘Samen Sterk voor een schuldenzorgvrij ondernemend Nederland’. Vanuit het...

Rijbewijzen opnieuw langer geldig vanwege lockdown

Minister Van Nieuwenhuizen treft een nieuwe coulanceregeling waardoor rijbewijzen die tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verlopen, tot 1 maart geldig blijven....

Daders van mensenhandel vaak jonger dan 23 jaar

De relatief jonge leeftijd van daders van mensenhandel door binnenlandse seksuele uitbuiting baart de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen grote zorgen....

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

Binnenland - De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2021 zijn bekend: dr. ir. Abeje Mersha, Professor - Unmanned Robotic Systems, bij Saxion University of...

Regio Deals boeken resultaten

In de afgelopen jaren investeerde het kabinet 950 miljoen euro in Regio Deals om de kwaliteit van leven, wonen en werken voor inwoners en...