Door te kort aan agenten, crimineel vrijuit in de zomer

Binnenland – Deze zomer zal de politie criminelen moeten laten lopen vanwege een groot tekort aan agenten. In Amsterdam alleen al worden wekelijks tientallen dossiers op de plank gelegd, terwijl er al wel een dader in beeld is.

In het hele land heeft men te maken met de personeelstekorten bij de politie. Maar ook Amsterdam en Rotterdam trekken nu  aan de bel. Daar kunnen agenten bijna geen verlof meer krijgen. Er wordt dienders zelfs gevraagd om overuren te maken zodat de bezetting op sterkte wordt gehouden.

Veel agenten gaan met met zomervakantie waardoor aangiftes weken, soms zelfs maanden, liggen te wachten om behandeld te worden. Tips over belangrijke zaken worden tijdelijk niet behandeld. Ook zaken als het doorrijden na een ongeval belanden in de wachtrij. De zogenoemde ‘robuuste basisteams’ van de politie lopen op hun tandvlees, dat is hiervan de oorzaak.

Vrijuit

Hierdoor gaan in Amsterdam wekelijks vele criminelen vrijuit. Dat bevestigt Pieter-Jaap Aalbersberg, een woordvoerder van de Amsterdamse politiechef. ,,Het gaat om zaken met daderindicatie, waarbij je vooral moet denken aan inbraken en diefstallen”, aldus de woordvoerder. ,,Die zaken pakken we niet op, tot frustratie van onze mensen.”

Dat ook buiten de Randstad een nijpend tekort is aan agenten, bleek vorige maand. In plattelandsregio’s worden agenten steeds vaker ingezet bij landelijke activiteiten, zoals inzet van de ME. Daardoor ontstaat het ‘politieloze platteland’, klaagden de twaalf commissarissen van de Koning in een alarmerend rapport.

,,In de steden is het niet veel beter”, zegt Fred Driessen, agent en voorzitter van politievakbond ANPV, afdeling Amsterdam. ,,We doen noodhulp, we houden de winkel open. Maar aan het structureel aanpakken van problemen komen we nauwelijks toe.”

Driessen wijst onder meer naar het grote aantal evenementen – in het hele land – als oorzaak. Daarvoor moeten agenten opdraven. ,,Ook slokt de bewaking van Joodse instellingen in de hoofdstad ontzettend veel capaciteit op.” Gedurende de zomervakantie zijn de problemen een tandje erger.

Om de roosters gevuld te krijgen worden in Rotterdam heel wat kunstgrepen uitgehaald , blijkt uit interne correspondentie in het bezit van het AD. Verlof in de nazomer wordt – vanwege bijvoorbeeld de festivaldrukte – standaard afgewezen. Verlofaanvragen worden ook in Amsterdam na de zomer standaard afgekeurd. ,,Men weet niet hoe druk het wordt in oktober, dus durven ze ons niet nu al verlof te geven”, zegt Driessen.

Pijn en moeite

Volgens Leen Spoor van de Rotterdamse ANPV-afdeling krijgt de politie zelfs noodhulpdiensten ‘met pijn en moeite’ ingevuld. ,,Op papier tellen tientallen politiestudenten mee in onze personeelssterkte, maar in de praktijk zijn zij niet inzetbaar.”

Met de komst van de Nationale Politie in 2013 zijn in Nederland 168 robuuste basisteams opgericht. De teams voeren de kerntaken van de politie uit: noodhulp, de aanpak van problemen in wijken en de bestrijding van veelvoorkomende criminaliteit. Maar van die laatste twee taken komt bijna niets terecht.

,,Als ik kijk naar het basisteam waar ik werkzaam ben, Maas en Rotte, dan hebben wij op papier 208 politiemensen”, zegt Spoor. ,,Maar daar vallen 42 studenten onder, die er niet zijn en ook niet inzetbaar zijn. Daardoor kampen we continu met onderbezetting.”

,,Gedurende deze vakantieperiode kan het voorkomen dat er strakkere keuzes gemaakt moeten worden in het werkaanbod”, erkend de korpsleiding van de Nationale Politie.

Volgens de Rotterdamse politiechef Frank Paauw is de capaciteit ‘beperkt’. ,,Dat betekent dat politiemensen nog onregelmatiger en in weekenden overwerken. De burgemeester van Rotterdam, de hoofdofficier en ik waken ervoor dat nog meer mensen worden ingezet bij grote evenementen, die in de regel een fors beslag leggen op de beschikbare politiecapaciteit. We hebben nu eenmaal geen blikken agenten in het magazijn staan die we kunnen opentrekken.”

Nieuws uit deze regio

Meer laadpalen in parkeergarages

Er komen meer laadpunten voor elektrische auto’s in parkeergarages. Dat spreken staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) en het platform voor parkeren (Vexpan) vandaag...

Ionisatie ingezet bij luchtzuivering

Vugt - Een bedrijf in Vugt is eind vorig gestart met de inzet van ionisatie in apparatuur voor luchtzuivering. Met de komst van...

Inspecties houden zorgen over Justitiële Jeugdinstellingen en scholen

Landelijk - De Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie voor het Onderwijs en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd blijven zich zorgen maken over de...

Op kraambezoek? Geef eens een cadeaubon!

De ene beschouwt de kraamperiode als een prachtige roze wolk, terwijl het voor de ander dan weer net een helse overlevingstocht is. We zijn...

Ventilatie creëert een gezonde leefomgeving!

Goede ventilatie is niet zomaar een aanbeveling, maar een echte noodzaak en gelijk eentje die bijdraagt aan een goede gezondheid. Een woning die goed...

COC demonstreert op zaterdag 6 maart in Krimpen aan den IJssel

Rotterdam, 3 maart 2021 – COC Rotterdam organiseert op zaterdag 6 maart tussen 14:00 en 15:00 uur een demonstratie bij het gemeentehuis in Krimpen...

Amerikaanse helikoptereenheid keert via Nederland terug naar huis

Binnenland - Eenheden van Defensie ondersteunen tot eind april de verplaatsing van een Amerikaanse helikopterbrigade die terugkeert naar de Verenigde Staten. In de Rotterdamse...

Online studiekeuze makkelijk gemaakt voor jongeren

Eindhoven - De lockdown is voor de meeste mensen al zwaar, maar stel je eens voor dat je voor 1 mei een studiekeuze moet...