Talkshows en de discussie vervolg op sociale media

Binnenland – Het maakt eigenlijk niet uit op welke zender je kijkt, overal kom je wel dagelijkse talkshows tegen op tv. Zo zit je er één te kijken, en wanneer je door zapt, kom je bij de volgende talkshow, met ongeveer dezelfde onderwerpen als die je net hebt gezien. En elke talkshow hanteert een eigen richtlijn waar het gesprek naar toe moet.

Een talkshow is eigenlijk bedoelt om zaken die hot in het nieuws zijn, uit te lichten en nog eens te bespreken met verschillende partijen. De ene Host stelt kritische vragen, waardoor interessante gesprekken ontstaan, de ander stuurt het gesprek naar wat hij of zij wil horen. Of wat men denkt dat de kijkers willen horen.

Het lijkt er soms ook op, of de talkshows de kans nemen om bepaalde partijen een podium te geven. En nodigt daarbij gelijkgestemde tafelgasten uit. Die dan elkaar aanvullen met gelijke meningen en lijkt men soms erg voorzichtig met kritiek geven. Zo ontstaan softe gesprekken die een eenzijdige mening weergeven.

De kranten en sociale media

Vervolgens lichten de kranten een onderwerp uit en staat de volgende dag heel internet vol met dát onderwerp. “Dit zei die en die in talkshow zus en zo” , waar dan heel sociale media op los gaat met uiteenlopende meningen en scheldpartijen. Want normaal discussiëren lijkt men verleert.
Als je een andere mening hebt, wordt je op zijn minst uitgemaakt voor ‘dom’. Degene waar het over gaat, wordt gehekeld of geliefd.

Iedereen heeft immers al een mening gevormd bij het zien van de show? En krijgt via sociale media de kans om mee te praten, hun mening te geven.

Wat vindt Nederland?

Misschien moeten de talkshows wat vaker mensen met een verschillende mening bij elkaar zetten, om zo een eerlijke discussie te voeren over onderwerpen die leven onder de mensen. En dan niet ‘maar afkappen als de presentator, of mede tafelgast, zijn gelijk niet krijgt’.
Laat kijkers mee praten. Nodig wat mensen uit die tegen geluid geven.

Zo kan men aan de andere kant, als kijker, verschillen in meningen aanhoren en al dan niet een kant kiezen. Want debatteren vindt de gemiddelde Nederlander altijd wel leuk om te kijken. Felle debatten met uitgesproken meningen, die elkaar links en rechts respectvol aanvallen met wat men vindt van de mening van de ander. Zo geef je de kijker meer voer om over na te denken.

Negatieve reacties

Wanneer je als bekende Nederlander uitgenodigd bent voor een talkshow om te praten over jou mening, dan kun je verwachten dat een deel van Nederland zich negatief uit laat over jou en jou mening.
Is dat leuk? Nee, dat is niet leuk. Maar zo werkt het nu eenmaal wel.
En dat lijkt ook de trend sinds men anoniem zijn mening kan geven van achter een toetsenbord.
Want die trend van agressief en negatief reageren zet zich voort tussen de reacties onder de berichten die op sociale media verschijnen over jou uitspraak.

Bredere onderwerpen in talkshows

Er één item uitlichten en bijvoorbeeld alleen over pesten als racisme aanhalen en waarbij de gepeste verhaal wil halen via sociale media, geeft mijn inziens een naar gevoel bij al die mensen die om wat voor rede dan ook, ook gepest en kapot gemaakt worden, op school, door buren en via sociale media, die géén podium krijgen, waar platforms als Facebook en de politie ook niets tegen doen. Wanneer talkshows zich beperken tot eenzijdige gesprekken, zal de discussie oorlog op sociale media ook gewoon door blijven gaan. Misschien is het dan interessanter om bepaald soort onderwerpen breder in de schijnwerpers te zetten. En zoek andere tafelgasten dan die het of er mee eens zijn, of geen tegengas durven te geven.

Zodat er meer belicht wordt dan die ene persoon die zijn/haar verhaal komt doen en daarna verder afgemaakt wordt via de reacties op sociale media en dat weer persoonlijk aan trekt. Terwijl de reagerende elkaar in de discussies ook ‘af maken’. Want dat is immers de trend, tegenwoordig…respectloos discussiëren van achter het toetsenbord. Wat soms nog interessanter is om te lezen dan het kijken naar een talkshow.

Nieuws uit deze regio

6 maart demonstratie COC bij Raadhuisplein in Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den IJssel - Het COC laat weten aanstaande zaterdag 6 maart in Krimpen aan den IJssel een demonstratie te houden bij het...

ILT: Puntensysteem om notoire overtreders bus- en wegvervoer aan te pakken

Vanaf 1 april 2021 worden via een puntensysteem onherroepelijke sancties die aan Europese transport- of busbedrijven in het binnen- en buitenland zijn opgelegd, geregistreerd...

Herinspecties ILT bij GGD en commerciële teststraten

Uit inspecties in december 2020 bleek dat afval van corona testlocaties lang niet altijd goed werd verpakt en afgevoerd. Bij 77 herinspecties door het...

Effecten geothermie niet duidelijk voor Statenfracties CU & SGP en CDA

In verschillende gemeenten in Zuid-Holland wordt, als goed alternatief voor fossiele brandstoffen, gebruik gemaakt van geothermie voor het verwarmen van kassen, bedrijven en woningen....

Nederlandse innovatieve luchtvaart industrie en Airbus hebben overeenkomst

Nederlandse ondernemingen van mkb tot grootbedrijf hebben mondiaal een sterke positie als innovatieve producent of toeleverancier voor de luchtvaart- en defensie-industrie. Vandaag is deze...

Ds. Kort blijkt racist en aanhang doet openlijk bedreiging op BNN Boos

Krimpen aan den IJssel - Nu beginnen we te begrijpen waarom er zo heftig wordt gereageerd op verhalen in de pers over de Mieraskerk...

De voordelen van een seniorenbed ten opzichte van een standaard bed

Met een seniorenbed groeit het stukje comfort in de slaapkamer aanzienlijk. Een seniorenbed is namelijk voorzien van verschillende handigheden in het ontwerp die maken...

Op welke partij moet ik stemmen straks op 17 maart?

Ze staan weer voor de deur de verkiezingen, op het nieuws gaat het over niks anders en alle kranten en nieuwspagina’s puilen uit van...