15.4 C
De Bilt

Overbelasting elektriciteitsnet Amersfoort versneld aanpakken om netcongestie op te lossen

Het elektriciteitsnet is overbelast in Amersfoort, net als in andere delen van de regio Utrecht en elders in het land. Netbeheerders Tennet en Stedin kunnen de toenemende vraag én aanbod van stroom in onze regio minder goed verwerken. Vooral grote bedrijven in onze stad moeten daardoor langer wachten op een nieuwe of extra aansluiting. Tennet waarschuwt gemeenten en overheden: zonder ingrijpen komt ook het aansluiten van onder andere kleine bedrijven, winkels, scholen en nieuwe woningen vanaf 2026 in de wacht.

Amersfoortse bedrijven en woningen steeds meer naar volledig elektrisch

Astrid Janssen, wethouder Energietransitie: “Steeds meer Amersfoortse bedrijven en woningen stappen over van fossiele brandstoffen naar volledig elektrisch, leveren stroom terug via zonnepanelen of gebruiken laadpalen voor elektrische auto’s. Dat moeten we vooral blijven doen voor het klimaat en voor onze gezondheid. Ook het bouwen van woningen, bedrijven, scholen en andere voorzieningen is onverminderd belangrijk.

Dat nu uit onderzoek van Tennet blijkt dat het elektriciteitsnet die groei en dat tempo niet kan bijbenen is een grote zorg, maar komt niet als een verrassing. Als gemeente zijn we al gestart met een plan van aanpak gericht op het elektriciteitsnetwerk uitbreiden, beter benutten en op piekmomenten ontlasten. Dit vraagt van onze inwoners en stad ook slimmer omgaan met wanneer en hoeveel stroom ze gebruiken. Tegelijkertijd verwacht ik dat het Rijk en de netbeheerders ook versnellen zoals beloofd.”

Onderzoek TenneT

Volgens Tennet moeten bedrijven en huishoudens nu al minder elektriciteit gebruiken op piekmomenten om de druk op het net te verminderen, zoals op werkdagen tussen 16 en 20 uur. Dan is de capaciteit van het net beperkt omdat velen tegelijk elektriciteit gebruiken. Lukt dit onvoldoende, dan voorspellen de netbedrijven dat het netwerk verder overbelast raakt. Hierdoor zullen grootverbruikers vanaf 2026 nog langer moeten wachten op een nieuwe of extra stroomaansluiting.

In Amersfoort treft dit aanvragen in De Hoef, Zielhorst, Kattenbroek, Hooglanderveen, Vathorst en Calveen. Totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid voorspellen ze daarnaast ook stadsbrede problemen voor nieuwe kleine stroomaansluitingen, waaronder woningen, laadpalen, kleinere scholen en winkels.

Landelijke urgentie elektriciteitsnet

Het Rijk zegt samen met de netbeheerders er alles aan te gaan doen om kleinverbruikers de komende jaren te kunnen blijven voorzien van stroom. En mogelijk extra maatregelen te nemen zoals een verplichting voor bedrijven om in de piekuren minder stroom af te nemen. Het doel is om ruimte te vinden voor nieuwe aansluitingen voor kleinverbruikers. Ook willen TenneT en Stedin grootschalige flexibele oplossingen inzetten zoals voor batterijopslag of gasaggregaten. Daarnaast investeert het Rijk een bedrag van 500 miljoen euro in Stedin om de capaciteit van het netwerk te vergroten.

Amersfoortse aanpak

De gemeente Amersfoort werkt met de netbeheerders samen voor een versnelde uitbreiding van het elektriciteitsnet. Ook vindt de gemeente het belangrijk om mensen bewust te maken beter en slimmer om te gaan met stroom. Zowel in en rondom woningen, bedrijven en organisaties, waaronder de gemeentelijke gebouwen. Door bijvoorbeeld de stroomafgifte op laadpalen te doseren afhankelijk van de drukte op het elektriciteitsnet, het elektriciteitsverbruik van eigen gebouwen op piekmomenten te verlagen en inwoners te vragen huishoudelijke apparaten die veel energie verbruiken buiten piekmomenten te gebruiken.

Ook maakt de gemeente een plan om zoveel mogelijk te voorkomen dat ontwikkelingen in de stad vastlopen door netcongestie en gaat ze verder met het ondersteunen van innovaties zoals het plaatsen van batterijen in wijken voor het opslaan van zonne-energie. Zo wil de gemeente de aangekondigde problemen vanaf 2026 zoveel mogelijk voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio