19.2 C
De Bilt

Wethouder Steffens opent circulaire materialenhub in Nieuw-Vennep

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water (Fysieke Leefomgeving) opent op donderdag 13 pril om 13.30 uur het zogenoemde circulaire materialenhub op het terrein van Vrijbloed aan de Luzernestraat 96 in Nieuw-Vennep. Dat doet zij door ter plekke een reclamebord te onthullen. Tijdens de bijeenkomst van maximaal een uur komen de wethouder en de directie van Vrijbloed aan het woord over het circulaire materialenhub. Ook is er een demonstratie van het voor hergebruik gereed maken van betonstraatstenen.

Betonstraatstenen

In de proef met het circulaire materialendepot, waarvoor de gemeente Haarlemmermeer samenwerkt met Vrijbloed, draait het vooral om die betonstraatstenen. Die komen vrij bij herinrichtingen in de openbare ruimte en belanden in een verwerkingsinstallatie. Maar vaak gaat het om materialen die nog (lang) niet aan het einde van hun levensduur zijn en dus nog prima kunnen worden hergebruikt.

Dat is in deze tijd waarin primaire grondstoffen uitgeput raken noodzakelijk. Voor betonproducten gaat het daarbij vooral om grind, zand en cement. Daar komt nog eens bij dat cement gepaard gaat met een enorme uitstoot van CO2. Behalve redenen die met milieu en klimaat hebben te maken, is er ook een financieel belang bij hergebruik want de prijs van materialen stijgt fors.

Circulaire materialenhub bij Vrijbloed

Alles bij elkaar ruim voldoende argumenten om vrijkomende materialen niet naar de verwerkingsinstallatie maar naar de circulaire materialenhub in Nieuw-Vennep te transporteren. Daar huurt de gemeente een opslagterrein van zo’n 1200 vierkante meter van de firma Vrijbloed. Hier maakt het personeel van Vrijbloed de stenen schoon (nat trommelen) en selecteert, sorteert en palletteert ze voor machinaal straten.

Deze werkzaamheden worden bekostigd door de aannemers die verplicht zijn de stenen af te nemen voor de uitvoering van opdrachten die de gemeente verleent.

Participeren in de samenleving

Vrijbloed is een erkend leerbedrijf en zet bij de werkzaamheden medewerkers  in met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Op deze manier krijgen ook deze mensen kans om te participeren in de samenleving. De firma Vrijbloed is een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en werkt daarom graag samen met de gemeente. Als deze pilot slaagt, kunnen het bedrijf en de gemeente op zoek naar verdere verbeteringen met mogelijk nog lagere kosten als resultaat.

Kortom, het spreekwoordelijke mes snijdt in het geval van het circulaire materialendepot aan verschillende kanten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio