8.8 C
De Bilt

Sleutelen aan fietsen op het schoolplein

Uitgeest Bovenbouwleerlingen van Kindcentrum Cornelis volgen een lesmodule fietsen maken. De lessen zijn onderdeel van het circulair maakonderwijs, dat wordt ontwikkeld door de gemeente. De leerlingen worden tijdens deze lessen klaargestoomd voor de circulaire economie van de toekomst, waarbij repareren meer centraal komt te staan.

Wethouder Jan Schouten: ‘Tijdens deze lessen komen de vaardigheden van de doeners goed van pas. Beroepen waarbij handwerk wordt verricht, zijn onmisbaar in de maatschappij. Het is mooi dat deze talenten in de klas aandacht en waardering krijgen, bij maakonderwijs’

Weesfietsen opknappen met lokale ondernemers

De leerlingen knappen kapotte weesfietsen op om opnieuw te kunnen gebruiken. ‘Mensen moeten dingen niet weggooien, maar het recyclen. En dit soort leuke dingen mee doen!’ vertelt een leerling enthousiast tijdens de les. Docenten en schoolleiders zijn ook positief: ‘Prachtig om de praktische leerlingen hiermee bezig te zien. Zij kunnen hun talent hier echt in kwijt,’ zegt directeur Jouri Horsthuis van Elckerlyc in Heiloo, waar dezelfde lessen gegeven worden. En dat is mooi, want maak- en techniekonderwijs is belangrijk voor de toekomstige behoefte op de arbeidsmark.

Leren van een oude fiets

Oud-fietsenmaker Jaap de Kommer leidt de lessen. Hij blijkt een ware inspiratiebron voor de doeners uit de bovenbouw. Uit de groepjes op het schoolplein klinkt zo nu en dan gejuich; moersleutels worden daarbij hoog in de lucht gestoken. De kinderen zijn erg fanatiek in het demonteren van de fietsonderdelen.  ‘Door een fiets uit elkaar te halen, krijgen ze de waarde van materialen mee. Ook zien ze dat een fiets – net als de meeste dingen – simpeler in elkaar zit dan marketing laat blijken. Het repareren van een fiets of apparaat wordt daarmee behaphaar’, vertelt een van de maakonderwijs docenten.

De boodschap: ook een kapot voorwerp heeft nog waarde. Niet alles kan gerecycled worden. Dan is repareren het enige dat voorkomt dat het op de afvalberg belandt. ‘Dat zou zonde zijn’, vindt Anne uit groep 8 van Elckerlyc, ‘Er is moeite gedaan om het te maken. Als we het weggooien, moeten er weer nieuwe dingen gemaakt worden. Misschien zelfs aan de andere kant van de wereld!’ Klasgenoot Niels vult aan: ‘Het is goed dat we nu leren hoe dit moet. Het is zonde als kapotte spullen worden weggegooid.’ ‘Alles nieuw kopen is een beetje slecht voor het milieu’, besluit Marit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio