14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Breda heeft extra capaciteit nodig om te werken aan het klimaat- en energiebeleid

We zijn op weg naar een duurzamer Breda. Dat doen we voor de stad, voor onszelf en voor de toekomst van onze kinderen. De gemeente werkt aan een klimaat- en energiebeleid dat alle recente ontwikkelingen bijhoudt en waarmee we onze doelen behalen. Dit is veel werk en dat vraagt om extra menskracht. De gemeente Breda ontvangt geld van het Rijk om dit te kunnen bekostigen.

Extra capaciteit

De gemeente Breda heeft ambtenaren nodig die voor langere tijd aan het klimaat- en energiebeleid gaan werken. De laatste jaren is dit harder nodig dan ooit, en ook de komende jaren blijft dit een thema dat alle prioriteit verdient. Met het Nationaal Klimaatakkoord heeft het Rijk veel uitvoerende taken bij de gemeenten neergelegd. De gemeente wil expertise en ervaring opbouwen binnen de organisatie.

Aanvraag Breda bij het Rijk

Om dit te kunnen betalen, heeft de gemeente een aanvraag ingediend bij het Rijk. Het Rijk heeft vooraf bepaald hoe hoog dit bedrag kan zijn: € 10 miljoen. De aanvraag van de gemeente Breda is toegekend. Dit betekent dat de gemeente van 2023 tot en met 2025 ruim € 3,2 miljoen per jaar extra kan besteden. Dit geld is niet alleen bestemd voor salaris, maar voor de totale kosten van de organisatie. Voor de jaren na 2025 komt er een nieuwe regeling, die tot 2030 doorloopt. Ook is eenmalig € 386.000,- toegekend voor het instellen van een Zero Emissie-zone in de Bredase binnenstad. Dit is bedoeld voor verduurzaming van de mobiliteit.  

Werken aan energietransitie

Wethouder Peter Bakker (Klimaat en Energie): “Het is enorm goed nieuws dat we dit geld toegekend hebben gekregen. Hiermee kunnen we aan de slag voor ons energiesysteem van de toekomst. En zo kunnen we als gemeente Bredanaars nog beter gaan informeren en ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning of bedrijfspand. Zo kunnen we komende jaren als stad nog harder werken aan de energietransitie!”

Energietransitie

Het Bredase doel is in 2044 geen aardgas meer gebruiken en CO2-neutraal zijn. Dit  betekent dat huiseigenaren en eigenaren van bedrijfspanden voor 2044 overstappen naar een duurzame energiebron voor de verwarming van hun huis of bedrijfsgebouw en voor de verwarming van het water. Deze overstap wordt de energietransitie genoemd. Deze transitie is nodig om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius. Om dit doel van het Klimaatakkoord van Parijs te halen zijn afspraken in Europa gemaakt. De EU-lidstaten hebben met elkaar afgesproken dat de EU al in 2030 minimaal 55% minder moet uitstoten. Met het extra geld van het Rijk kunnen we er nu ook aan werken om in lijn te komen met dit tussendoel.

Vervolg

Binnenkort komt de gemeente met een plan waarin op hoofdlijnen is beschreven hoe de gemeente invulling geeft aan deze uitvoeringstaken van het Nationale Klimaatakkoord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio