15.5 C
De Bilt

Oplossing voor probleem elektriciteitsnet voor bedrijventerrein Steenakker

De gemeente Breda en bedrijventerrein Steenakker hebben een oplossing gevonden voor het probleem rond de capaciteit van het elektriciteitsnet. Vijftien bedrijven vormen sinds kort een eigen ‘energie-hub’. De stroom die het ene bedrijf opwekt en niet gebruikt, kan rechtstreeks doorgeleverd worden aan een ander bedrijf dat aangesloten is. Hierdoor wordt de stroom niet terug geleverd aan het elektriciteitsnet.

Capaciteit elektriciteitsnet 

TenneT liet weten dat bedrijven die veel elektriciteit verbruiken, geen extra capaciteit krijgen op het elektriciteitsnetwerk. Dit omdat er te weinig ruimte is. Hierdoor heeft onder andere het plaatsen van zonnepanelen geen zin voor deze bedrijven. Dit was slecht nieuws voor het bestuur van de Bedrijfsinvesteringszone (BIZ) Steenakker, want die wilde juist sneller gaan verduurzamen. In 2025 wilden ze dat Bedrijventerrein Steenakker voor het elektrisch energieverbruik energieneutraal zou zijn, met behulp van zonnepanelen. 

Ook de gemeente Breda was op zoek naar een oplossing. Wethouder Peter Bakker (Duurzaamheid): “De groei van ondernemers mag niet worden geremd door problemen met het elektriciteitsnetwerk. Recent werd bekend dat we hier de komende 5 tot 10 jaar nog mee te maken hebben. Bovendien hebben we in Breda ambitieuze doelstellingen om te verduurzamen. In 2044 willen we CO2-neutraal zijn.

We wilden niet wachten tot er een oplossing komt, maar zelf meteen aan de slag gaan. In het bestuursakkoord staat dat we op zoek gaan naar een (deel)aanpak voor de transportschaarste op het elektriciteitsnet. Deze is nu gevonden voor het bedrijventerrein Steenakker. Een belangrijke mijlpaal, ook voor het vestigingsklimaat van Breda.”

Energiehandelsplatform

Op het bedrijventerrein Steenakker gaan ongeveer 15 bedrijven komend half jaar met elkaar samenwerken. Ze starten een zogenaamd ‘energiehandelsplatform’. Daarbij maken ze gebruik van een energiemanagementsysteem. Hiermee wordt het mogelijk om energiestromen te sturen en daarmee flexibiliteit te zoeken. De energie die wordt opgewekt, kan worden doorgeleverd aan een ander bedrijf op het bedrijventerrein in plaats van dat het terug geleverd wordt aan het stroomnet.

De ruimte die hiermee wordt gecreëerd, kan vervolgens worden gebruikt voor verdere verduurzaming of uitbreiding van bedrijfsactiviteiten. Het bestuur van de BIZ Steenakker: “Het is heel simpel. Wat de één over heeft, kan de ander gebruiken. We noemen het ‘samen zelfvoorzienend’.”

Kansen voor de toekomst

Tijdens de proefperiode worden er veel metingen uitgevoerd. Hiermee wordt het verbruik nauwkeurig in beeld gebracht. Op dit moment wordt het project betaald door de BIZ Steenakker. Het idee is om dit verder uit te rollen in Breda. Eerst voor bedrijventerreinen, maar later wellicht ook voor woonwijken.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio