13.5 C
De Bilt

Fakkeldragers gaan verduurzaming aanjagen in Hardinxveld-Giessendam

Hardinxveld-Giessendam beschikt sinds kort over Fakkeldragers met kennis over energie besparen. Of het nou voor de volgende generaties is, om kosten te besparen, voor een beter energielabel of voor comfort: in Hardinxveld-Giessendam wordt volop verduurzaamd. Alleen weten we het vaak niet van elkaar. Dat is jammer, want door kennis te delen kun je sneller – en vaak ook voordeliger – verduurzamen. Via de nieuwe campagne ‘Duurzaamheid werkt aanstekelijk’ gaan inwoners elkaar inspireren en helpen om verduurzaming aan te pakken.

De eerste ambassadeurs van de campagne, de zogenaamde Fakkeldragers, werden 23 januari gepresenteerd. Alblasserwaard Makelaardij, Ard Strijker (o.a. Buurt Bestuurt), HKC, Erik van Noordenne (Bouw- en Inframensen Zuid-Holland Zuid) en klussers Indira Tuk en Wessel van Dijk (@casainhagi) zijn de eersten in een hopelijk lange rij Fakkeldragers. Zij laten zien dat ze achter verduurzaming staan, om zo anderen te inspireren.

Veel kennis in huis bij de Fakkeldragers

Merlijn Timmers, Programmamanager Duurzaamheid van de gemeente Hardinxveld-Giessendam: “Er gebeurt al veel in onze gemeente, maar voor veel mensen is dat hele verduurzamen ook nog best ingewikkeld. Er zijn veel dingen onzeker, wat gaat er gebeuren, wat levert het op, wat krijg je terug aan geld en wat niet… en hoe regel je het allemaal. Dan is het fijn als je informatie krijgt. Maar we snappen dat je daarvoor niet direct bij de gemeente aanklopt. Daarom wijzen de Fakkeldragers mensen de weg. En ze geven het goede voorbeeld, elk op hun eigen manier.” Zo ontsteken we bij elkaar het vlammetje en gaat duurzaamheid als een lopend vuurtje door de gemeente.

Delen en inspireren

Hoe ze dat precies gaan doen, dát gaan de ambassadeurs nu samen met de externe projectondersteuner en de gemeente bepalen. Het goede voorbeeld geven, anderen helpen en de drempel verlagen zijn de grote gemene delers in de acties die nu worden besproken. Er komt in elk geval een website waarop de Fakkeldragers zich presenteren en waarop mensen hun eigen verduurzamingsverhaal kunnen delen. Ook daarvoor zijn al een aantal kandidaten gevonden. De gemeente heeft in het initiatief alleen een ondersteunende rol. “Logisch,” zegt Timmers, “verduurzamen doe je voor de toekomst, voor de waarde van je huis of voor je comfort. Maar in elk geval niet voor de gemeente.”

Veel kleine acties maken één grote

“Met kleine aanpassingen is al veel te winnen”, vinden alle Fakkeldragers. Daarvan hebben zij elk op hun eigen gebied diverse voorbeelden. Zo kun je soms met een kleine investering het energielabel van je woning verbeteren, en dat betekent een hogere waarde én de mogelijkheid om meer geld te lenen. Maar ook isoleren of zelfs een waterbesparende douchekop levert voordeel op. En wat dacht je van een elektrische auto in combinatie met zonnepanelen?

Ook meedoen?

Kijk op deeldewarmte.nl voor meer informatie over het initiatief. U kunt zich ook nog melden als Fakkeldrager en/of ervaringsdeskundige. En heeft u een wens of idee voor een actie? Meldt u zich dan ook! Op de website vindt u alle contactgegevens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio