14.1 C
De Bilt

Kamerlid Volt bijgepraat over PFAS en gevaarlijke stoffen rond Chemours

De vier gemeenten die samenwerken in het dossier Chemours pleiten voor een zo snel mogelijk Europees verbod op PFAS met zo min mogelijk uitzonderingen. Dat heeft wethouder Tanja de Jonge van Dordrecht namens de vier gemeenten laten weten aan Tweede Kamerlid Marieke Koekkoek van Volt. Koekkoek was op werkbezoek in de regio Drechtsteden.

Het Kamerlid van Volt liet zich uitgebreid bijpraten over het dossier Chemours, door onder meer bewoners en bestuurders. Zo bracht ze een bezoek aan de zwemplas Merwelanden, waar sinds vorig jaar een negatief zwemadvies geldt vanwege de concentratie PFAS in het water. Voor de gemeenten is dit één van de eerste zaken die moeten worden aangepakt, evenals de vervuilde moestuinen. Dit is vervuiling door uitstoot van PFAS in het verleden.

Pleiten voor algeheel verbod op PFAS

De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden pleiten voor een algeheel verbod op PFAS, op Europees niveau. Donderdag werd bekend dat dit PFAS verbod waarschijnlijk langer op zich laat wachten. ,,We weten dat dit een langdurig proces is”, aldus De Jonge. ,,Maar wat ons betreft zet Europa hier wel vaart achter. Deze stoffen horen niet thuis in het milieu. De gezondheid van onze inwoners staat voorop.” In afwachting van een Europees verbod kan Nederland ook al meer doen, vinden de vier gemeenten. De actieagenda Industrie en Omwonenden van het kabinet is nog niet concreet genoeg.

Het tweede deel van het werkbezoek stond in het teken van andere gevaarlijke stoffen. De stoffen die per spoor worden vervoerd over de Brabantroute, dwars door Zwijndrecht en Dordrecht. De wethouders Rik van der Linden (Dordrecht) en Robert Kreukniet (Zwijndrecht) wezen Koekkoek op de risico’s van dit vervoer van gevaarlijke stoffen. Ook wezen ze op de belemmeringen die dit geeft voor de ontwikkeling van woningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio