6.8 C
De Bilt

Glasvezel in de gemeente Boxtel na toestemming aanleg door 2 partijen

De gemeente Boxtel heeft aan twee partijen toestemming gegeven om glasvezel binnen de bebouwde kom aan te leggen. De glasvezelkabels worden aangelegd door Open Dutch Fiber en Delta Fiber. Er komen dus twee aparte glasvezelnetwerken.

Waarom glasvezel?

Er ligt op dit moment nog geen glasvezel binnen de bebouwde kom van Boxtel. Een aansluiting op glasvezel zorgt voor sneller en stabieler internet en helderdere televisie. Het is geheel aan inwoners om te beslissen of zij een glasvezelaansluiting willen. Het laten plaatsen van een glasvezelaansluiting is niet verplicht, we adviseren echter wel om glasvezel aan te laten leggen. Als er geen toestemming wordt gegeven en de kabel later alsnog moet worden aangesloten, dan zijn daar kosten aan verbonden.

Dat glasvezel wordt aangelegd, betekent niet dat inwoners ook meteen gebruik maken van het glasvezelnetwerk. De twee partijen leggen allebei een eigen netwerk aan waarop zij providers toelaten. Een glasvezelaansluiting betekent soms dat er een abonnement moet worden afgesloten, dit verschilt per partij.

De rol van de gemeente

De gemeente gaat over de vergunningverlening voor de aanleg van de kabels. Als de aanvraag van een glasvezelbedrijf voldoet aan onze voorwaarden, zijn wij volgens de Telecommunicatiewet verplicht een vergunning te verlenen. De gemeente heeft hierbij geen commercieel belang of voorkeur.

Er is inmiddels toestemming verleend aan Open Dutch Fiber en Delta Fiber om te starten met de aanleg van glasvezel. De gemeente houdt toezicht op de werkzaamheden.

Geografische coördinatie

Twee glasvezelnetwerken betekent dat de straat twee keer open moet. Om de overlast voor inwoners te beperken, zijn er met de partijen afspraken gemaakt. Zo mag Open Dutch Fiber in het Zuiden beginnen en Delta Fiber in het Noorden. Beide partijen werken met de klok mee, zo komen ze elkaar niet tegen tijdens het werk. Alleen als een partij 50% van de adressen in Boxtel heeft aangesloten, mogen ze gaan graven in het gebied waar de ander al is geweest. Er geldt hierbij 2 maanden graafrust. De gemeente heeft in de gesprekken voorgesteld om de kabels samen in één sleuf te leggen, maar hier wilden de partijen niet aan meewerken. Dit zou namelijk tot veel vertraging en hoge kosten leiden.

Meer informatie over de glasvezelaansluiting

Inwoners met vragen over glasvezelaansluiting kunnen terecht op de websites van Open Dutch Fiber en Delta Fiber.

Inwoners met vragen over de vergunning of over toezicht, kunnen bij de gemeente terecht via het telefoonnummer: (0411) 65 59 11.

1 REACTIE

  1. Wat een geleuter. Is weer echt de bureacratie. 2 x de straat open maar niet binnen een maand.
    De gemeente had ook samenwerking kunnen eisen. Ze zitten toch in gemeentegrond te graven.
    De gemeente is de opdrachtgever.
    Niet te hopen dat de electra of gas nog moet worden vervangen.
    Wat een economie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio