14.5 C
De Bilt

Stadhuis van Groningen houdt regelmatig rondleidingen

Het Stadhuis van Groningen is vorig jaar volledig gerenoveerd, gerestaureerd en deels verbouwd. De gemeente is trots op dit prachtige rijksmonument en wil het in stijl gerenoveerde gebouw laten zien aan het geïnteresseerde publiek, met de eigen inwoners voorop. Binnenkort starten rondleidingen. Vanaf 29 september zijn er elke vrijdagmiddag drie rondleidingen in groepen van maximaal 20 personen: om 12, 14 en 16 uur. Ze duren steeds een uur.

Te zien zijn onder meer de nieuwe raadzaal op zolder, de in oude luister herstelde bel étage, de trouwzaal, de nieuwe ontvangstzaal in het midden van het gebouw, diverse kamers van het college van B&W en natuurlijk de vele aanwezige kunst waaronder het schilderij De Paardenkeuring van Otto Eerelman.

Stadhuis van Groningen

Geïnteresseerden kunnen zich online opgeven voor deze rondleidingen via stadhuis.groningen.nl. De rondleidingen in het Stadhuis van Groningen zijn ook voor mensen die moeilijk ter been zijn, er zijn liften aanwezig. De bezichtigingen worden gedaan door studenten van de Rijksuniversiteit Groningen die in dezen door de gemeente zijn opgeleid. Per aanmelding kunnen maximaal drie mensen worden opgegeven. Vol is vol. Het advies om dan in de kalender een alternatieve datum later in het jaar te kiezen.

De rondleidingen zijn gratis. Wel kan er op sommige momenten – het stadhuis is en blijft een werkkantoor – een ruimte in gebruik zijn en dus niet worden bezichtigd.

Stadshuis van Groningen
Stadshuis van Groningen – Foto: gemeente Groningen

Het Stadhuis van Groningen is al eeuwenlang gepositioneerd midden op de Grote Markt. Resultaat ook van de eerste architectuurprijsvraag in Nederland in 1775. Het heeft tot 1810 geduurd voordat het Stadhuis zijn deuren voor het eerst opende. In zijn neoklassieke schoonheid is het hoe dan ook in Nederland een rijksmonument van de eerste orde. Het Stadhuis is in de jaren 2020-2022 geheel vernieuwd.

Er is voor een kleine 20 miljoen euro flink verbouwd, gerenoveerd en verduurzaamd. De aanpak heeft een vernieuwd Stadhuis opgeleverd dat past bij de huidige gebruikerseisen en bovendien duurzaam en toekomstbestendig is. Alle reden om het aan het publiek te laten zien. Zaterdag 9 september is het Stadhuis ook open van 10-16 uur in het kader van de Open Monumenten Dag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio