7.7 C
De Bilt

Jongerenbeleid Hilversum gericht op voorzieningen in de wijk

Hilversum – Het college van B en W van gemeente Hilversum heeft de besluitvorming over het wel of niet plaatsen van een jongerenontmoetingsplek (JOP) in de Hilversumse Meent en Anna’s Hoeve opgeschort en eerst jongerenbeleid gericht op voorzieningen voor jongeren in de wijk te ontwikkelen. Door het opstellen van beleid over voorzieningen voor jongeren, wil de gemeente kaders stellen waarbinnen activiteiten en voorzieningen voor en door jongeren plaats kunnen vinden.

Is JOP de juiste voorziening?

Uit het beleid moet blijken of het plaatsen van een JOP de juiste voorziening is om voor jongeren een ontmoetingsplek in de openbare ruimte te creëren en hiermee jongerenoverlast in de wijk tegen te gaan. Dit wordt vandaag door het college van B en W in een Raadsinformatiebrief meegedeeld aan de gemeenteraad.

Veel jongeren in wijken Meent en Oost

In de wijken Hilversumse Meent en Oost (Anna’s Hoeve) wonen veel jongeren, die elkaar graag in de wijk willen ontmoeten. Al vele jaren wordt in beide wijken met jongeren, politie, jongerenwerkers en bewonersorganisaties gesproken over het plaatsen van een jongerenontmoetingsplek ofwel ‘JOP’, als voorziening voor de jongeren in de openbare ruimte, waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Betrokken organisaties en politie kunnen de jongeren hier naartoe verwijzen op het moment dat ze in andere delen van de wijk voor overlast zorgen.

Plek in openbare ruimte

Karin Walters, wethouder Welzijn en Zorg: “Al geruime tijd wordt gesproken over welke plek jongeren in de openbare ruimte hebben en daarmee in de samenleving. Er bestaat beleid voor jongeren over sport, werk, welzijn en zorg, maar er is nog onvoldoende beleid over hoe de gemeente de voorzieningen voor jongeren in de wijk ziet. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om: sport en ontmoeten.

Eerst vragen wat jongeren zelf willen

Het college vindt het belangrijk om zich hierover eerst samen met partners uit te spreken en hiermee jongeren serieus te nemen en in hen te investeren voor de toekomst van Hilversum. Uit dit beleid – dat in 2021-2022 ontwikkeld wordt – zal blijken of een JOP wel of niet de juiste voorziening is om ontmoeting van jongeren in de openbare ruimte te faciliteren.”

Plaatsen JOP korte termijn oplossing

Het idee om twee JOP’s te plaatsen in Oost en de Hilversumse Meent, is ontstaan vanuit een situatie waarbij een aantal inwoners aangeeft soms overlast van jongeren te ervaren. Het college ziet het plaatsen van een JOP als een korte termijn oplossing om jongeren een plek te geven in de openbare ruimte en nadrukkelijk niet als dé oplossing voor overlast. De JOP wordt slechts beschouwd als een instrument, waaraan op dit moment nog geen beleid ten grondslag ligt.

Ook rekening met Covid-19 houden

Daarnaast is het college van mening dat het plaatsen van een JOP in de huidige Covid-19 situatie niet passend is binnen de landelijke maatregelen en daarmee de beeldvorming richting alle inwoners van Hilversum. Een JOP is een container met drie gesloten zijden en een halfopen voorkant met binnenin bankjes aan de zijkanten. Het college vindt het op dit moment niet wenselijk een plek voor jongeren te faciliteren, waar zij op een kleine oppervlakte, fysiek bij elkaar komen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio