5.5 C
De Bilt

Groenalliantie houdt Enquête uitlaatgebieden hondenbeleid

Krimpenerwaard – Het wordt steeds drukker in de recreatiegebieden die in beheer zijn van Groenalliantie Midden-Holland en Staatsbosbeheer. Ook komen er steeds meer mensen om met de hond in de gebieden te gaan wandelen. Nu gelden er allerlei regels voor bezoekers van de gebieden, om e.e.a. in goede banen te leiden en overlast te verminderen.

Vorig jaar zijn er in het vernieuwde gebied van de Krimpenerhout al wat regels in het hondenbeleid aangepast.
Honden zijn in de gebieden welkom, maar omdat er nogal eens overlast wordt ervaren door medebezoekers van het wandelgebied, blijkt het volgens de Groenalliantie toch noodzakelijk om wat regels en afspraken te maken.
Om goed zicht te krijgen in de wensen van wandelaars, is er een enquête opgesteld.

Regels hondenbeleid Groenalliantie

Er komen zones waar honden los mogen, waar ze aangelijnd moeten zijn en zones waar ze niet mogen komen.
Dit wordt duidelijk gemaakt door borden. In de enquête wordt o.a. gevraagd welke vorm van bebording het beste zou werken. Overal bordjes met wat er daar mag zoals hond los, hond aangelijnd of verboden voor honden. Of enkele borden die aangeven wat er in een bepaald gebied wel en niet mag.

Ook komen er nieuwe afspraken voor hondenuitlaatservices. Er komen steeds meer uitlaatservices die vaak een grote groep honden bij zich hebben wat niet altijd goed gaat en waar overlast van gemeld wordt. Maar ook hondentraining geven in het gebied kan straks niet meer met alleen toestemming. Daar moet een vergunning voor worden aangevraagd. Maar ook de honden van wandelaars die passanten te enthousiast begroeten of tegen kinderen aanspringen, of bijtincidenten tussen honden wordt als overlast ervaren. Doordat er steeds meer groepen gebruik maken van de natuurgebieden, komen er ook steeds meer botsingen tussen deze groepen.

Ook fietsers en paarden mogen niet alles

Er zijn nog een aantal ergernissen, zoals fietsers of ruiters die over de voetpaden rijden. Schoolgaande jeugd neemt al jaren het voetpad langs de surfplas, in plaats van het fietspad, omdat ze denken daar een bocht mee af te snijden, terwijl dit qua afstand niet het geval is. Ook is er een fietsenstalling gerealiseerd voor het speeleiland bij de surfplas, terwijl je daar niet fietsend naar toe mag. Hier wordt nog over een oplossing nagedacht.
Ook zijn er crossfietsers die graag een route krijgen door het gebied. Het gedrag van deze crossfietsers over de voetpaden is ook een ergernis. Er wordt voor deze groep een speciaal parcours door een deel van de Krimpenerwaard aangelegd. In de tussentijd mogen zij dus niet over de voetpaden crossen.

DSC0005
Foto: © Joke Rietveld – Regio Online


Maar ook de ruiters vragen al heel lang om een ruiterpad.
Er is een ruiterroute aangelegd vanaf de Breeka via een graspad naar het fietspad (Krilpad) via de golfbaan richting Tiendweg. Toch gaan veel ruiters over de voetpaden door het gebied van de Krimpenerhout. Waar zij in aanvaring komen met wandelaars met honden, die daar wel los mogen lopen en die niet altijd goed reageren op paarden. Wat logisch is. Maar ook laten de paarden regelmatig grote hopen paardenvijgen vallen. Deze worden niet door alle ruiters opgeruimt.

Rekening houden met elkaar

Er zijn dus allerlei regels die gelden in de wandelgebieden, zodat al de groepen mensen die gebruik maken van de gebieden, geen overlast ervaren van elkaar. Als hondenbaasje kunt u rekening houden met andere mensen door de hond aan te lijnen wanneer uw hond nogal opdringerig is of te enthousiast reageert op mensen. Of niet goed met andere honden overweg kan. En het is uiteraard begrijpelijk dat een ruiter graag een ritje buiten maakt met het paard. Maar blijf daarbij op de ruiterroute, zodat er geen nare situaties ontstaan als u honden passeert die de paarden weg willen jagen.

Je kunt nu eenmaal niet verwachten dat elke hond gesocialiseerd is met paarden, of andersom. Daarom zijn er in de wandel gebieden regels, maar ook ook wettelijke regels waar ruiters zich aan moeten houden. In de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) is al opgenomen dat ruiters niet over voetpaden mogen en ook de uitwerpselen moeten opruimen. En moeten de honden op de fietspaden aangelijnd zijn. En mogen fietsers niet over voetpaden rijden.

Ook voor deze groepen is dus een beleid en zullen overtredingen beboet worden.

Eigen verantwoording

Een ieder die de wandelgebieden betreed, heeft een eigen verantwoording. Aan veel ongewenst hondengedrag kan gewerkt worden. Luistert uw hond (nog) niet goed? Laat deze dan niet los uit, maar bijvoorbeeld aan een lange lijn. Ga met de hond op cursus, om gehoorzaamheid te leren, maar ook om te socialiseren. Doorgaans zijn de baasjes de oorzaak van ergernissen. De ene voorbijganger zegt het niet erg te vinden als de hond opspringt, een ander zal het niet kunnen waarderen. De hond begrijpt dat verschil niet, het is dus zaak van de baas om de hond dit af te leren, naar een hondenschool te gaan, of er voor te kiezen om de hond aan te lijnen wanneer er wandelaars aankomen. Ziet u iemand met een hond aan de lijn, of aan de lijn doen, dan is het uiteraard handig uw hond ook aan te lijnen, je weet immers niet waarom de andere hond aangelijnd is/wordt. Om het gebied voor iedereen fijn wandel gebied te houden, is het dus noodzakelijk dat er regels zijn. Om de Groenalliantie te helpen om deze regels op te stellen, kunt u de online enquête invullen.

Deze enquête kan tot 15 januari 2021 ingevuld worden. De resultaten van de enquête worden in februari en maart 2021 gesproken tijdens bewonersavonden. In juli 2021 stelt het bestuur van Groenalliantie de hondenverordening, zonering en het beleid vast.

U kunt hieronder de poster downloaden:

groenalliantie_hondenposter5Download

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio