6 C
De Bilt

Krimpenaar die journalist aanviel bij Mieraskerk krijgt 60 uur taakstraf

Krimpen aan den IJssel – Het Openbaar Ministerie heeft gisteren een 43-jarige Krimpenaar veroordeeld tot 60 uur taakstraf en een schadevergoeding van € 500,00. Dit gebeurde naar aanleiding van een aanval op een journalist van Rijnmond, in maart dit jaar. De omroep maakte er opnamen vanwege de kerkgang door honderden gelovigen, terwijl door politiek en burgemeester dringend verzocht was om met niet meer dan 30 mensen dienst te houden.

Zwaardere straf Krimpenaar

Het OM geeft aan in deze zaak zwaarder te hebben gestraft, omdat het hier een journalist betreft. Ook speelde het feit dat de Krimpenaar de journalist van achteren aanviel een rol. Deze beroepsgroep wordt, net zoals hulpverleners, extra beschermd tegen bedreiging en geweld. Wel lijkt er rekening gehouden te zijn met het feit dat de Krimpenaar spijt heeft betuigd en de rest van zijn leven door de gemaakte beelden achtervolgd kan blijven worden. Het OM heeft dat echter niet bevestigd.

Voorliggende irritaties

Aan het gebeuren lagen ook voorliggende irritaties van bezoekers van de Mieraskerk. Op meerdere punten waren zij door media al onder de loep genomen vanwege hun orthodoxe houding. Voor buitenstaanders werden zij weggezet als niet maatschappelijk en sociaal. Ook werd hen ‘misbruik’ van de Grondwet verweten tijdens een globale pandemie. Over en weer riep dit bij voor- en tegenstanders soms heftige emoties op.

Aandacht als eenzijdig ervaren

Veel van de gelovigen van o.a. de Mieraskerk vonden dat zij vrij eenzijdig werden ‘aangevallen’ op hun grotere samenkomst, dan bijvoorbeeld voetbalsupporters of de mensen die coronafeestjes organiseerden. “Daar hoor je bijna niks over”, klonk al vaker het verwijt. Die ongelijkheid wordt en werd als onrechtvaardig ervaren.

Waarom ‘harder oordeel’ over kerkganger?

Een mediakenner tracht het te verklaren: “Mensen zijn ook boos en teleurgesteld over die supporters en die coronafeesten. Het is dus niet alleen om het idee dat benoemde kerkgangers zich sociaal niet wenselijk zouden gedragen. Het wringt hier met name, omdat gelovigen van strengere religies vaker uitspreken zichzelf aan een hogere moraal te houden dan ‘anderen’ vanwege hun geloof. Dan wordt dus vooral de oprechtheid van die moraal in twijfel getrokken en aangevallen. Van voetbalsupporters verwachten de meeste mensen gedoe, dus daar wordt veel minder heftig op gereageerd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio