7.7 C
De Bilt

Verslaggever Rijnmond in buik getrapt bij Mieraskerk

Krimpen aan den IJssel – Een verslaggever van Rijnmond is vanochtend aangevallen door een kerkganger van de Mieraskerk, zo meldt de omroep. Jacco van Giessen werd van achteren aangevallen, geslagen en geschopt in zijn buik toen hij een vraag wilde stellen aan één van de kerkgangers. Mede-kerkgangers trokken de dader en overige omstanders direct mee de kerk in om verdere escalatie te voorkomen.

Laffe aanval op verslaggever

De verslaggever in kwestie stelde een vraag aan één van de kerkganger, toen hij plotseling van achteren werd aangevallen, getrapt en geslagen. Zijn verbazing was groot. Hij gaf ook aan dat de laatste keer dat hij zich zo onveilig had gevoeld, bij de avondklok rellen was. “En die mensen kon ik zien aankomen”, aldus Van Giessen.

Politie wacht op dader

Hoewel het kerkbestuur excuses heeft aangeboden neemt de verslaggever daar zeker geen genoegen mee. Hij vindt dat de dader dat zelf moet doen. Er is ook aangifte gedaan en de politie wacht na de dienst de dader op. Het is de zoveelste confrontatie tussen kerk en verslaggevers in een conflict dat door de coronacrisis is opgelaaid, nadat de voorganger van de benoemde kerk een brief aan de gemeenteraad had verzonden.

Zoveelste bedreiging aan verslaggever

Naast Leon Houtzager, zijn verslaggevers van Powned, de Telegraaf, BNNVARA, Regio Online en een verslaggever van het AD al bedreigt door leden van de kerkgemeenschap van Oud Gereformeerden. Nu komt daar ook fysiek geweld bij kijken. De onwrikbare gedachten van dit geloof, lijkt mensen weinig ruimte te bieden tot zelfreflectie. Emoties lopen daarom erg hoog op.

De veel besproken brief

In de brief wordt de politiek opgeroepen zich aan te passen aan God’s wil en roepende zonde (moordenaars, dieven en homo’s) uit te bannen, afstand van abortus te nemen en zich tegen zondagsopenstelling van winkels te keren. Een dergelijke vorm van politieke beïnvloeding door religie zou niet mogelijk moeten zijn. Aangezien ook meerdere leden van de SGP in Krimpen aan den IJssel in de raad zitten en naar de Mieraskerk gaan, kun je stellen dat zij direct door hun predikant zijn aangesproken geen alternatieve politieke koers te varen.

Brief moest eigenlijk geheim blijven

De brief kwam naar buiten toen Regio Online een afschrift ontving. Nu kan de raad besluiten dat een brief geheim moet blijven, maar daarover is nooit een raadsbesluit genomen. Blijkbaar had de griffie of de burgemeester besloten dat er een ‘slotje’ op moest vanwege de gevoelige inhoud. Bij interne doorzending was het slotje er echter weer af en werd zodoende als openbaar stuk gezien.

Motie coalitie om niet over brief te praten

Voor de laatste raadsvergadering hadden oppositie partijen Leefbaar Krimpen, Stem van Krimpen en D66 een motie voorgelegd om inclusie te bevorderen, maar om ook inhoudelijk afstand van de brief te nemen. De coalitie had echter al snel een tweede motie gemaakt die erg op de eerste leek, alleen zag men het nut niet in om afstand van de brief te nemen. Christen Unie wilde alleen maar in dialoog, Krimpens Belang wil alleen verbinden en bruggen bouwen, voor het CDA was het te lang geleden en de VVD riep alleen maar brief is gelekt, brief is gelekt.

Burgemeester in spagaat

De burgemeester kan wettelijk niets doen. Dat maakte Oscar Suijk van Leefbaar Krimpen nog eens duidelijk. De burgemeester heeft meerdere, uiterst dringende oproepen gedaan aan kerken zich vooral aan de maatregelen te houden. Dat daar door enkele kerken geen gehoor aan wordt gegeven kan Vroom niet verweten worden.

Verbindende dialoog coalitie lijkt ver weg

De coalitie zoals PvdA en Krimpens Belang hebben het over verbinden en inclusie en de ChristenUnie praat over ‘de dialoog aangaan’. Dat lijkt op deze manier lastig te worden. Partijen beschuldigen media van polariseren, maar durven de olifant in de kamer niet te benoemen. Er is gewoon een relatief grote groep van twee tot drieduizend mensen in Krimpen die zich afkeren van de Krimpense samenleving of zich daarboven voelen staan wegens geloofsovertuiging. Dat is 10% van de inwoners die wil bepalen hoe 90% moet leven. Wie die brug kan slaan verdiend een lintje.

Geen ruimte tot dialoog

De predikant van de Mieraskerk praat bijna met niemand buiten zijn gemeenschap meer. In de preek van 10 maart jl. (http://www.oggkrimpen.nl/?page_id=33) liet de predikant opnieuw zijn afkeur horen van homofilie horen. Hij zag de demonstratie als een schaamteloze vertoning en de grootste der zonden. Daarnaast beweert hij dat er 77 miljoen kinderen (foetussen) zijn vermoord om het vaccin te maken. Dat is dan ook de reden om tevens op te roepen vooral niet te laten vaccineren. Succes met die dialoog ChristenUnie! En hoe PvdA, VVD en Krimpens Belang dit inclusief willen maken is een vraag die 90% van de inwoners graag beantwoord zou zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio