4.2 C
De Bilt

Proef met pratende, besparende afvalbak in Krimpenerwaard

Krimpenerwaard – De gemeente Krimpenerwaard is samen met het bedrijf Mr. Fill een proef begonnen met bijzondere afvalbakken in de buitenruimte. Zowel in Krimpen aan de Lek als in Lekkerkerk is door het bedrijf een afvalcontainer voor zwerfafval geplaatst met een paar extra’s.

Proef moet zwerfafval verminderen

Met de proef hoopt de gemeente rondom bepaalde plaatsen, zoals bij het winkelcentrum in Krimpen aan de Lek en bij de viskraam bij het winkelcentrum in Lekkerkerk, het zwerfafval flink te verminderen. Daarvoor mocht het Culemborgse bedrijf Mr. Fill haar innovatieve product hier laten proefdraaien.

Tot 5 keer meer afval

Uniek aan het ontwerp is dat technische, elektronische gedeelte geheel op zonne-energie werkt, door de bovenop liggende panelen. Daarnaast is het geschikt voor normale 240 liter en 120 liter containers, die er gewoon ingezet kunnen worden. Mensen drukken op een voetpedaal om de bak te openen, wat wel zo hygiënisch is. Als de klep sluit wordt het afval in de bak door een drukpers samengeperst, waardoor er wel tot 5 x meer afval in een bak kan. Dat scheelt dus zeker 4 keer legen van de bak door de ophaaldiensten van het afval.

Vriendelijk bedankje

Net als in een bekend pretpark, worden mensen die hun afval deponeren in de bakken hartelijk bedankt voor het inleveren ervan. Deze tekst kan zelf worden ingesproken en zelfs per bak verschillen. Als de Mr. Fill dan uiteindelijk toch vol is, geeft een rood lampje aan dat er niet meer bij kan en dat de bak geleegd moet worden. Beheerders van de bakken krijgen hier ook automatisch een melding van. De bak sluit zichzelf ook zelf af, zodat er niet stiekem ‘gepropt’ kan worden en er alsnog afval naast valt.

100% Hollands product

Mr. Fill is een geheel Nederlandse innovatie. De bakken worden van degelijke Hollandse materialen gemaakt in de eigen fabriek in Culemborg. De bakken zijn in korte tijd zowel de Nederlandse als Europese markt aan het veroveren.

Besparing

Naast dat de bakken stevig zijn, een goede uitstraling hebben en technisch goed in elkaar zitten, leveren ze gebruikers, zoals de gemeente Krimpenerwaard, ook nog eens een mooie besparing op. Aangezien de bakken veel minder vaak geleegd hoeven te worden scheelt dat al enorm in de kosten. Daarnaast helpt het bij het tegengaan van zwerfafval, wat ook in de onkosten scheelt. Tot slot zijn de bakken ‘hufterproof’ gemaakt en kunnen op afstand allemaal ook afgesloten worden.

Of de gemeente Krimpenerwaard de bakken gaat blijven inzetten en misschien wel op meer plekken in de gemeente plaatsen zal na de proef van een half jaar duidelijk worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio