7.2 C
De Bilt

Samenwerking herontwikkeling scheepswerf Van Duijvendijk met passie

Krimpen aan den IJssel – Vandaag werd op de historische scheepswerf Van Duijvendijk in Krimpen aan den IJssel, de samenwerkingsovereenkomst voor herontwikkeling ondertekend tussen meerdere partijen. Voor de gemeente zette wethouder Coen Derickx zijn handtekening, voor COUP Projectontwikkeling was dat Gijs Schuurhuis en Francesco Veenstra voor Vakwerk Architecten. Hiermee is een enorm belangrijke stap gezet in dit langlopende dossier.

Passie voor historie bij herontwikkeling

De aanwezigen lieten blijken te werken vanuit een passie voor de historische betekenis van de scheepswerf met de blik op een zinvol, toekomstig gebruik. Daarbij zal het terrein onderdeel gaan uitmaken van de Krimpense gemeenschap. Zo zullen de loodsen volledig gerestaureerd worden, maar ook een functie krijgen. Hierbij wordt gedacht aan het onderbrengen van een zorghuis op één van de locaties.

Foto’s: Egbert van den Bosch – © Regio Online

Woningbouw met visie

Ook zal er woningbouw gerealiseerd worden, maar wel met een visie die past bij het karakter van de scheepswerf. Zo zullen er bovenwoningen komen, met daaronder ruimte voor ateliers en andere vormen van activiteiten die bij de maakindustrie passen. Verbinden, vieren en Maken, dat zijn de drie uitgangspunten. COUP en Vakwerk hebben veel ervaring in herontwikkeling van erfgoed. “Daarom passen deze partijen zo goed bij onze visie”, liet wethouder Coen Derickx weten.

Archeologische waarde bewaken

De Stichting Archeologie Krimpenerwaard is ook zeer betrokken bij het project, waar het gaat om graafwerkzaamheden waarbij de bodem nog archeologische schatten kan bevatten. Ook de Historische Kring Krimpen aan den IJssel voelt zich zeer betrokken bij het project. Voorzitter en oud-wethouder Marco Oosterwijk was dan ook aanwezig, samen met één van de omwonenden.

IJsselvisie

Het project bij scheepswerf Joh. Van Duijvendijk is de eerste stap in de uitvoering van de zogenaamde IJsselvisie. Een traject waar reeds vele colleges mee bezig zijn geweest en tientallen jaren in de maak is. Door de zorgvuldige keuze in partners – een klus die wethouder Wubbo Tempel wist te klaren – “kan hier een voorbeeld worden neergezet voor de rest van herontwikkeling van de IJsseldijk”, zo vertelde wethouder Coen Derickx.

Onderzoeken scheepswerf

Er kan nu begonnen worden met allerlei onderzoeken, zoals bodemonderzoek voor milieu-, maar ook archeologische doeleinden. Hiermee komt de realisatie van de restauratie, nieuwbouw en volledige herontwikkeling van het terrein eindelijk in zicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio