27.6 C
De Bilt
woensdag, 29 juni 2022

Meierijstad gaat voor primeur innovatieve kunstgrasmat

Meijerstad – RKSV WEC en SV Avanti ’31 krijgen nog dit voorjaar in dubbel opzicht een splinternieuwe kunstgrasmat. De kunstgrasvelden worden vervangen, omdat de oude na 10 jaar versleten zijn én de mat is helemaal nieuw, omdat deze dit jaar voor het eerst in Meierijstad en Haarlemmermeer wordt toegepast. 

Proef met kunstgras zonder vulling

De velden die er nu liggen, zijn met rubberkorrels ingestrooid. Nu wordt een proef gestart met een non-fil kunstgrasmat; matten zonder instrooimaterialen met toch voldoende demping. Deze hebben een langere levensduur, dragen bij aan het terugdringen van materiaalgebruik, en kunnen volledig worden gerecycled.

Schokabsorptie

Voor voldoende schokabsorptie hebben de nieuwe grasmatten een hoger aantal kunstgrasvezels per m2. De extra materiaalkosten maakt ze duurder. Deze kosten worden echter gedekt door de vermindering aan onderhoudskosten.

Goedgekeurd door KNVB

Het innovatieve en duurzame materiaal van de mat is al goedgekeurd door de KNVB. Om te kijken of de matten, ook als ze er liggen, voldoen aan de kwaliteitseisen van NOC*NSF/sportbond worden ze gekeurd. Na goedkeuring mogen er vanuit de sportbond competitiewedstrijden en toernooien op gespeeld worden.

Nieuwe kleed accomodatie

Jack Brus, voorzitter sv Avanti’31,  Bij sv Avanti’31 hebben vorig jaar een compleet nieuwe kleedaccommodatie in gebruik genomen waarin duurzaamheid en innovatie een grote rol hebben gespeeld. Wij staan als vereniging, ondanks dat het een compleet nieuw product is, helemaal open voor dit mooie innovatieve project van gemeente Meierijstad.”

De risico’s waard

Sjaak Pijnenburg, voorzitter van RKSV W.E.C. “We staan bij WEC altijd open voor nieuwe ontwikkelingen. Een nieuwe mat brengt risico’s met zich mee,  maar die zijn het dubbel en dwars waard! Daarover zijn goede afspraken gemaakt tussen de gemeente, de voetbalvereniging en de leverancier. 10 jaar geleden hadden we ook al een innovatieve mat en nu zijn we, samen met Avanti ’31, de eerste in Nederland. We wachten met spanning de reactie van onze spelers af.”

Gemeente werkt graag mee

Wethouder Coby van der Pas: “We werken als gemeente graag mee aan deze proef met dit duurzame, innovatieve materiaal. Hiermee bieden we de kans om er praktische ervaring mee op te doen. Al een zo kan er voor de toekomst bekeken worden of deze nieuwe generatie kunstgrasmat kans van slagen heeft.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio